Böröndi: a Magyar Honvédség mozgásban van földön, vízen és levegőben

Adaptive Hussars 23A Magyar Honvédség mozgásban van földön, vízen és levegőben: mintegy ötezer hivatásos katonát, köztük tartalékos katonákat, külföldieket és több száz technikai eszközt mozgat meg az Adaptive Hussars 23 elnevezésű hadgyakorlat – jelentette ki a Honvéd Vezérkar főnöke.

Böröndi Gábor vezérezredes rámutatott, hogy élesben tesztelik a „békétől eltérő vezetési időszakot, például a szoros együttműködést a civil adminisztrációval”, ami azt jelenti, hogy az észak-keleti vármegyék főispánjai biztosítják a hadműveletekhez, a haderő mozgásokhoz szükséges szolgáltatásokat.

A Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte, hogy a NATO szövetségi rendszerének tagjaként, „hazánknak kötelezettsége a keleti fenyegetésre való felkészülés és elrettentés, ezt gyakoroljuk most élesben”.

Böröndi elmondta, hogy a magyarországi többnemzeti harccsoport a Bakonyban állomásozik, abban török, olasz, amerikai és horvát katonák teljesítenek szolgálatot. Hozzátette: velük együttműködve zajlik a keletről jövő fenyegetésre történő felkészülés, az elrettentés a NATO részéről.

Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ központparancsnoka elmondta, hogy a mostani fázisban az alegységek felkészülnek a feladatok végrehajtására, a légierő műveleteket hajt végre. Jelezte, hogy vasárnap a szárazföldi erőket átmozgatják a keleti országrészbe, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékbe, a technikai eszközök és az emberek átcsoportosítását követően pedig járőrözési és kiképzési feladatokat hajtanak végre, együttműködve a NATO-erőkkel, továbbá Nyíregyházán magyar és olasz katonák ejtőernyős ugrásokat hajtanak végre.

Katonák a NATO-erők részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlat megnyitóján a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában 2023. november 7-én. MTI/Koszticsák SzilárdKérdésre elmondta: szeretnék azt elérni, hogy a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság átvegye tőlük a csapatok vezetését, ami még soha nem történt meg Magyarország történetében, de a valóságban ez így működne.

Tiszaroff térségében hídátkelőhelyet üzemeltetnek a hídépítők

A Magyar Honvédség II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezrede is részt vesz az országos hadgyakorlaton, katonáinak fő feladata a manővererők műszaki támogatása. Az alakulat hídépítő zászlóalja átcsoportosítást hajtott végre Tiszaroff térségébe, ahol a következő napokban hídátkelőhelyet rendez be és üzemeltet.

Szalay-BobrovnickySzalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy a Magyar Honvédség Adaptive Hussars 23 elnevezéssel, a NATO-erők részvételével novemberben többnemzeti, országos hadgyakorlatot tart, amelyen az ország védelmi képességeit teszteli. A honvédelmi miniszter közlése szerint a következő hetekben a Magyar Honvédség katonai műveleteket hajt végre az ország több pontján, erősítve az együttműködését a civil közigazgatással.

Készen állnak a hadihajósok

A hadihajós állomány készen áll a folyami átkelés biztosítására. A Magyar Honvédség II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred speciális darui segítségével vízre tették az Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred naszádjait, így a hadihajós állomány készen áll a folyami átkelés biztosítására a hadgyakorlaton.

Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrednél trélerre helyezték a gyakorlatban részt vevő tűzszerész járőrhajókat, és elindult Budapestről Kiskörére a Csepel naszád is, mivel a Tiszán folyami átkelés biztosításában kap majd szerepet.

Katonák a NATO-erők részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlat megnyitóján a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában 2023. november 7-én. MTI/Koszticsák SzilárdA légierő is felkészült a hadgyakorlatra

A légierő is részt vesz a gyakorlaton: több repülőgép és helikopter települt át Pápára a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandártól. Két Zlin-242 típusú kiképző repülőgép, öt H145M többcélú katonai helikopter, illetve egy AS350-es helikopter települt át Pápára a szolnoki helikopterdandártól a hadgyakorlat előkészítő fázisában, hétfőn.

A háromfázisú Adaptive Hussars 23 gyakorlat legelső, előkészítő fázisával egybeesik a légierő vezetési rendszerének tesztelését szolgáló Kék Villám 4 gyakorlat. Utóbbi keretében a szolnoki forgószárnyas alakulat állománya az átcsoportosított eszközökkel járőr-, illetve felderítő feladatokat lát majd el a gyakorlat során.

Idézték Bali Tamás ezredest, aki kiemelte: a helikoptereknek, bár önállóan is képesek harcfeladatot végrehajtani, az ország teljes területét érintő gyakorlat későbbi fázisaiban alapvetően harctámogató szerepük lesz, elsősorban tűztámogatási, légi szállítási és légi felderítési funkciók révén, illetve vízi átkelés esetén annak zónáját is biztosítaniuk kell.

Az ezredes hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a hadsereg most először a civil szférával, a védelmi igazgatással együttműködve tevékenykedik majd, „hiszen Magyarország védelme közös feladat”.

Két szakasznyi török katona is csatlakozott

A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport (Forward Land Force Battlegroup – FLF BG HUN) részeként a közelmúltban a magyarországi felkészítéshez csatlakozott két szakasznyi török katona. A következő hetekben a robbanóanyag elleni védekezést, ellenőrző-áteresztő pont működtetését, táborőrzést és helikopter-leszállóhely biztosítását gyakorolják. A könnyű harcászati felszereléssel érkezett törökök először a harccsoport olasz, horvát és magyar katonáitól sajátítják el különböző harcászati eljárásokat az újmajori táborban.

A HM közleménye szerint az ország számos helyszínén november 2. és 26. között a fő- és mellékútvonalakon nagyobb katonai járműforgalomra kell számítani. A Magyar Honvédség kéri a járművezetőket, hogy a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai eszközöket, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvojok hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közlekedésben megszokottól. A zárt menetoszlopba nem hajthat be civil gépkocsi, ezért a biztonságos haladást kísérőjárművek biztosítják.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment