Borrell szerint Ukrajna orosz megtámadása az évszázad legfontosabb eseménye

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjeA világ és benne az Európai Unió tavaly február 24. óta a történelem új szakaszát éli, Ukrajna orosz megtámadása az évszázad legfontosabb eseménye* – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője

Josep Borrell, az unió kül-, biztonság- és védelempolitikájának végrehajtásáról szóló 2022-es jelentésről folyatott vitán elmondta: az EU legkevesebb 15 ezer ukrán katona kiképzését kezdte meg tavaly, főként lengyel támaszpontokon, továbbá folyamatos civil és katonai támogatásokat nyújt Kijevnek.

A főképviselő szerint a világban jelentkező kihívásokra az Európai Uniónak, mint ahogyan az ukrajnai háború esetében is megtette, szankciókkal, katonai támogatásokkal kell felelnie. Az EU-nak válaszokat kell keresnie továbbá arra a kínai kijelentésre is, mely szerint Peking nem hisz a szabályok által vezérelt nemzetközi rendben – emelte ki. Fontosnak nevezte továbbá, hogy az Európai Unió olyan tényezővé váljon a világban, amely a lehető legnagyobb mértékben járul hozzá a klímaváltozás elleni harchoz és az egyenlőtlenségek megszüntetéséhez. Ehhez igazságos, multilaterális világrendre van szükség, az energiaválságra megfelelő választ kell adnia, és támogatnia kell az igazságosabb társadalmak kiépítését.

A főképviselő szerint biztonsági stratégiája révén Európa ellenállóbbá válik, hamarabb bevethető, modernebb és összehangoltabb hadseregei révén pedig hatékonyabb segítséget tud nyújtani szükség esetén.

(*Ki is egyeznénk ezzel az állítással, de még a negyede sem telt le az évszázadnak, és hát biztos, hogy lesznek/vannak ennél is durvább események: környezetszennyezés, éghajlatváltozás, migráció, demokráciák megzuhanása, stb., stb… A -szerk- megj.)

Zelenszkij szerint nem lesz harmadik világháború
Nem lesz harmadik világháború, mert Ukrajna megállítja az orosz agressziót -jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. „Emberek milliói haltak meg az első világháborúban. A második világháború több tízmillió ember életét oltotta ki. Nem lesz harmadik világháború. Ez nem egy trilógia. Ukrajna megállítja az orosz agressziót a területén. Ezt az egész szabad világgal együtt tesszük. Remélem, hogy mindannyian velünk lesztek győzelmünk napján” – fogalmazott Zelenszkij.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment