Emberi jogi bíróság: emberi jogokat sért a brit szolgáltatok hírszerzési szabályozása

Alapvető emberi jogokat sértenek a brit felügyeleti és hírszerzési hatóságok tömeges lehallgatásokat és elektronikus levelezések ellenőrzését érintő szabályozásai – ismertette döntését az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Tájékoztatásuk szerint civil szervezetek és újságírók annak megállapítását kérték az Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróságtól, hogy mennyiben jogszerű a brit szolgálatok, az amerikai Edward Snowden, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt számítógépes szakembere által feltárt hírszerzői gyakorlata.

A strasbourgi székhelyű emberi jogi bíróság határozata szerint a lehallgatásokra és a személyes adatok internetszolgáltatóktól való megszerzésére vonatkozó brit rendelkezések sértik az emberi jogokról szóló egyezményt, mivel azok egyebek mellett nem nyújtottak elegendő védelmet a bizalmas újságírói információk számára, továbbá sértik a magánélet védelmét biztosító jogszabályt is.

Az ügy részleteit ismerő források szerint a jogi eljárás kezdetekor Nagy-Britannia megváltoztatta hírszerzésre vonatkozó törvényeit, és olyan új jogszabályokat fogadott el, amelyek a kormány szerint a személyes adatok nagyobb védelemével rendelkeznek.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment