Idiocracy: rendőrségi védelmet kapnak a lengyelországi oltópontok

gyújtogatóÁllandó rendőrségi védelmet kapnak a lengyelországi oltópontok, mert az utóbbi időben több helyen megtámadtak ilyen létesítményeket a koronavírus elleni vakcinázás ellenzői – közölte a lengyel miniszterelnök.

Sajtótájékoztatóján Mateusz Morawiecki elmondta, hétfőre virradóra a kelet-lengyelországi Zamosc városában egy egyelőre ismeretlen tettes felgyújtotta az egyik mobil oltópontot, majd az állami egészségügyi felügyelet helyi székhelyét is. A rendőrségi közlemény szerint a tűzben senki sem sérült meg, az elkövetőt keresik. Morawiecki kilátásba helyezte: a hatóságok nagyon szigorúan fognak hozzáállni az ilyen tettekhez.

Lengyelországban az utóbbi időben több oltópontoknál is történtek különböző súlyosságú incidensek. Július 25-én például a fővároshoz közeli Grodzisk Mazowiecki községben ki kellett hívni a rendőröket a Lengyel Sárgamellényesek nevű, önmagát “a kormányzati és rendőrségi jogsértéseket ellenzőnek” minősítő, a koronavírus elleni oltást is bíráló mozgalomhoz tartozó egyik csoport miatt. A csoport az oltópontba próbált betörni, a rendőrségi beavatkozás során két személyt vettek őrizetbe.

A Grodzisk Mazowieckiben történt incidens után Mariusz Kaminski belügyminiszter utasítására már megerősítették az oltópontok rendőrségi felügyeletét. Az újabb események hatására a védelmet ki kell terjeszteni 24 órásra – közölte hétfőn Jaroslaw Szymczyk lengyel rendőrfőkapitány.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter úgy értékelte, hogy a támadások célja a lakosság eltántorítása az oltásoktól, ez pedig a közeledő negyedik járványhullám kapcsán növeli egy újabb gazdasági lezárás kockázatát.

Lengyelországban jelenleg nem számít rossznak a járványhelyzet, hétfői adatok szerint egy nap alatt 91 új fertőzést mutattak ki, senki nem hunyt el. Hétfőig Lengyelországban közel 34,5 millió oltást adtak be, teljes – egy- illetve kétdózisú vakcinával történő – oltásban közel 17,5 millió ember részesült, vagyis a felnőtt lakosság több mint fele. Az oltási hajlandóság azonban az utóbbi hetekben csökkenő tendenciát mutat, a kormány ezért népszerűsítő kampányt folytat.

Az egészségügyi miniszter a múlt héten kizárta, hogy kötelezővé tennék az oltásokat minden felnőtt számára. Nem zárta ki azonban, hogy az egészségügyi dolgozók esetében bevezetik az ilyen kötelezettséget. Lengyelországban jelenleg nem korlátozzák különféle szolgáltatások igénybevételét a be nem oltottak számára.

A wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál megrendelésére készített, pénteken közzétett felmérés szerint a nyugat-európai országokban már jelentkező új járványhullám kapcsán például Franciaországban elrendelt, a be nem oltott embereket érintő szigorítások esetleges bevezetését a lengyelek 42 százaléka támogatná, 48 százalék pedig ellenzi az állampolgárok ilyen jellegű megkülönböztetését.

A be nem oltottakat érő szigorításoknak több híve van a fő ellenzéki erőt, a Polgári Koalíciót támogatók csoportjában (70 százalék), de a kormánytábor hívei közül is viszonylag sokan – a válaszadók 46 százaléka – támogatná az ilyen intézkedéseket.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment