Izraelben országszerte útelzárásokkal tiltakoznak az ésszerűség elvét korlátozó törvény ellen

Izrael, tüntetésIzraelben országszerte útelzárásokkal tiltakoznak kedden az izraeli parlament, a kneszet éjjel első olvasatban elfogadott, az ésszerűség jogi elvét korlátozó törvénye ellen, amellyel megakadályoznák, hogy az izraeli bíróságok az „ésszerűségre” hivatkozva felülbírálhassanak választott tisztségviselők által hozott döntéseket.

Kedd reggelre a jogrend átalakítása ellen tiltakozó „Káplán-erők” – vagyis a tel-avivi Káplán úton a kormány ellen rendszeresen tüntetők parancsnoksága – polgári engedetlenséget hirdetett, melynek részeként izraeli zászlót lobogtatók tízezrei tartották fel a forgalmat az ország számos fontos főútján.

A rendőrség őrizetbe vett 42 tüntetőt, számos helyen összecsapások voltak a rendőrök és a tüntetők között, és több helyen vízágyút vetettek be. A hét elején több ismert orvos nyilvános levélben arra kérte a rendőrséget, hogy ne alkalmazzanak vízágyút, mert az előző hetek több százezres, szombat esti demonstrációin többen súlyosan megsérültek miatta.

A legfőbb ügyész, a kormány több tagja kérésének ellenére, engedélyezte a délutánra meghirdetett tüntetést a Ben Gurion nemzetközi repülőtéren, mert indoklása szerint ezen a közterületen mindenkinek joga van tiltakozni.

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke, Arnon Bar-David beszédet mondott, melyben felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt a kormánya igazságügyi rendszert átalakító lépései nyomán kialakult „káosz megállítására”. Ellenkező esetben – mint mondta – a szakszervezet teszi meg a szükséges lépéseket.

A kiberhadviselés háromszáz tartalékosa nyílt levélben bejelentette, hogy felfüggeszti önként vállalt katonai szolgálatát a hétfő éjjeli kneszetszavazás miatt. Korábban hasonlóan nyilatkoztak más tartalékos egységek, köztük a légierő tagjai is.

Hétfő éjjel a kneszet plénuma 64-56 arányban első olvasatban elfogadta az ésszerűség elvét korlátozó törvényjavaslatot. A tervek szerint kedden a kneszet alkotmányügyi, jogi és igazságügyi bizottsága elé terjesztik a szöveget, hogy ezzel előkészítsék a második és harmadik olvasatát, valamint végső, törvényerejű megszavazását.

Izraeli katonák agyonlőttek egy palesztin merénylőt Ciszjordániában
Kézigránáttal és lőfegyverrel izraeli katonákra támadt hétfőn Ciszjordániában egy palesztin férfi, a katonák agyonlőtték – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A katonák Neve Cuf telepesfalu közelében feltartóztattak egy rendszámtábla nélküli autót, amelynek a vezetője kiszállt, majd kézigránátot dobott a katonák felé, és lőfegyveréből tüzet nyitott rájuk. Ekkor lőtték le a később Bilal Kedah néven azonosított, 33 éves palesztint, aki a Rámalláh melletti Sukba falu lakója volt. Az incidensben a katonáknak nem esett baja. A telepesfalu önkormányzati vezetőjének közlése szerint a merénylő robbanószerkezettel és házilag készített puskával felszerelkezve próbált meg kárt tenni katonákban és civilekben, és megölésével megakadályoztak egy terrorakciót.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment