Johnson a brit kormány mélységes aggodalmát tolmácsolta Putyinnak az orosz-ukrán feszültség miatt

Putyin és Johnson telefonálA brit kormányt mélységesen aggasztja az ukrán határok mentén észlelhető orosz katonai erőösszevonás – közölte Boris Johnson brit miniszterelnök Vlagyimir Putyinnal.

A Downing Street ismertetése szerint a telefonos megbeszélésen Johnson megerősítette azt az álláspontot, hogy diplomáciai eszközökkel kell elérni a feszültség enyhítését, és tartós megoldásokat kell felkutatni.

A brit kormányfő hangsúlyozta Putyinnal tartott megbeszélésén, hogy London elkötelezett Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és figyelmeztette az orosz elnököt arra, hogy bármiféle destabilizáló hatású akció stratégiai hiba lenne, amely “jelentős következményekkel” járna. Johnson hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát a nemzetközi és a regionális biztonsági kérdésekben.

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint ugyanakkor a brit kormányfő és az orosz elnök egyetértett annak kiemelkedő fontosságában, hogy az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodás feltételeit az összes érintettnek tiszteletben kell tartania.

A londoni miniszterelnöki hivatal illetékese szerint Johnson és Putyin egyaránt üdvözölte azokat az eredményeket, amelyeket az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének novemberben Glasgowban rendezett 26. ülésén (COP26) sikerült elérni.

A Downing Street beszámolója szerint Johnson és Putyin megállapította, hogy kritikus fontosságú az Egyesült Királyság és Oroszország együttműködése a skóciai COP26-értekezleten rögzített kötelezettségvállalások teljesítése érdekében.

A brit miniszterelnök és az orosz államfő hétfői megbeszélése előtt kétnapos értekezletet tartottak az angliai Liverpoolban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és Japán alkotta G7-csoport külügyminiszterei.

A találkozóról vasárnap este kiadott közös közlemény – amelyhez csatlakozott az Európai Unió is – felszólítja Moszkvát az orosz-ukrán feszültség enyhítésére, a diplomáciai megoldások felkutatására és a katonai tevékenységek átláthatóságát előíró nemzetközi kötelezettségeinek betartására.

A felhívás elítélte az Ukrajnával szembeni agresszív orosz retorikát és az orosz csapatösszevonást az ukrán határok közelében.

A G7-közlemény szerint Oroszországnak “percnyi kétsége sem lehet afelől”, hogy az Ukrajna elleni esetleges további orosz katonai agresszió “masszív következményekkel” járna.

Liz Truss, a vendéglátó brit külügyminiszter a kommüniké megjelenése előtti sajtóértekezletén úgy fogalmazott: a liverpooli tanácskozáson a G7-országok külügyminiszterei egységesen arra az álláspontra helyezkedtek, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió esetére a gazdasági szankciók “minden lehetséges formáját” napirenden kell tartani.

Truss hozzátette: Oroszország “súlyos árat fizetne” az Ukrajna elleni esetleges katonai akcióért.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment