Jubilál a Magyar Detektív Szövetség

Gál Emil, Baráth György, Szabó LajosMegalapításának 30. évfordulóját ünnepelte november 19-én a Magyar Detektív Szövetség. Az évfordulóról Baráth György, a szövetség elnöke, és Szabó Lajos, az Alapítvány a Rendvédelmi és Magánbiztonsági Oktatásért és Kutatásért (REMOK) kuratóriumi elnöke emlékezett meg.

A detektívszövetség elnöke elmondta, hogy egy ilyen évfordulón illik emlékezni a Szövetség elmúlt 30 éves múltjának főbb meghatározóbb eseményeire, történéseire. Az ember igyekszik a jóra gondolni, a kellemetlen dolgokat próbáljuk a szőnyeg alá söpörni és nem beszélni róla, de önmagunkat is becsapnánk, ha csak örömódákat zengenénk magunkról. Történetünkben voltak hegyek és völgyek is, fenyegetett a felbomlás, megszűnés réme. Köszönhetően az elkötelezett és kitartó tagságnak, a hibákból okulva, a nehézségeken felülemelkedve tartunk ott, hogy a Szövetség mai napig is él, működik, nem csak papíron, hanem valójában is.

A rendszerváltás és a hazai piacgazdaság kialakulásának hajnalán kis túlzással talán forradalmi tettnek minősült, optimista elképzelésnek tűnt, hogy egy civil szervezet felkarolja, felvállalja az akkor még javában tiltott kategóriába eső magánnyomozás és a frissen alakult vagyonvédelmi vállalkozások szakmai érdekvédelmi képviseletét, amivel kinyitotta történetének ajtaját és belépett az ismeretlenbe — mondta Baráth.

Harminc évvel ezelőtt, 1991-ben a rendszerváltást követő alig több mint egy évvel még az előző rendszerből örökölt jogi környezetben, a friss piacgazdasági átalakulás közepette ismerték fel az alapítók, hogy az újonnan születő szakmának valamilyen öngondozó, önképviseleti szervezetbe kell tömörülnie.

A Szövetség úttörő szerepet vállalt a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység átmeneti szabályairól szóló 87/1997 számú kormányrendelet, majd később a vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamaráról szóló 1998 évi IV. törvény kodifikációs folyamataiban — jelentette ki Baráth.

Szövetségünk 2013 óta folyamatosan lobbizott egy önálló és korszerű, magánnyomozói törvény létrehozásáért, majd, aktívan részt vett annak előkészítésében is. Bár a parlament törvénykezési tervében szerepelt, a kormány ismeretlen okból mégsem terjesztette a ház elé.

Büszkék lehetünk arra is, hogy rendszeresen szerveztünk különböző személyes jelenlétű szakmai rendezvényeket, továbbképzéseket tagjaink és érdeklődők részére. Először 2006-tól Magánnyomozó Akadémia, majd később MDSZ Akadémia és Detektívklub néven indultak sikeres továbbképzési programok. A COVID-19 pandémiás időszak beköszöntével, virtuális platformon elindítottuk a MDSZ Online Akadémia sorozatot, amelyre büszkén mondhatjuk, hogy a tagjainkon kívül is nagy érdeklődésnek és részvételnek örvend. A pandémiás helyzet bezártságát oldottuk az MDSZ Kávéház online virtuális találkozókkal, amelyben a hangsúlyt az egymás iránti érdeklődésre, vélemények és az egyéni problémák megismerésére helyeztük — mondta a szövetség elnöke

A REMOK kuratóriumi elnöke a felszólalásában kifejtette, hogy a Magyar Detektív Szövetség három évtizedes munkája bizonyítja, hogy szükség van egy stabil, jól működő érdekképviseleti szervezetre, ami kapcsolatot teremt a mindenkori törvényhozás, kormányzat és a magánnyomozói szolgáltatást nyújtók és igénybe vevők között. Az Alapítvány a Rendvédelmi és Magánbiztonsági Oktatásért és Kutatásért és a Magyar Detektív Szövetség kapcsolata már egy évtizedes, kapcsolatunk a magánbiztonsági tevékenységen, az oktatáson, kutatáson keresztül realizálódik.

Alapítványunk ezen kívül is minden tevékenységében, igyekszik propagálni az MDSZ tevékenységét, és mindennapi problémáinak megoldását. A magánbiztonsági szektorban dolgozók, vagy ahhoz kapcsolatot keresők részére fontos, hogy tisztában legyenek a magánnyomozás adta lehetőségekkel.

A Magyar Detektív Szövetség sokrétű tevékenysége során megalkotta Online Akadémiáját, ami teljes mértékben kapcsolódik az oktatás és kutatás téma területhez, ami Alapítványunk küldetése, így minden eseményt az Óbudai Egyetem Biztonságtechnikai Mérnök hallgatók és tanárok felé is továbbítottuk, hogy ismereteiket növelhessék — mondta Szabó.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment