Kibertámadásokkal a tankok ellen

hackerAz utóbbi években a sajtóban és a mindennapi beszélgetésekben is egyre gyakrabban fordult elő a „kiberháború” szóösszetétel, azonban a kifejezés lényegét és valódi tartalmát csak a téma avatott szakértői értették igazán. A kibertámadások szóba kerültek az amerikai elnökválasztás során, pénzéhes hekkerek bankok tucatjainak okoztak súlyos gondokat vagy zsarolóvírusokkal támadták meg a lyukas védelemmel működő hálózatokat – és a sor hosszasan folytatható lenne.

A kiberháborúnak azonban egészen más jelentése van békeidőben, mint akkor, amikor valódi fegyverek ezrei dörögnek, tankok százai támadnak egy másik országra. A számítógépes rendszerek ellen intézett akciók ilyenkor mutatják meg igazán az informatika hatalmát, adott esetben sorsfordító erejét.

Tudjuk, hogy világszerte vannak etikus hekkerek is, akik a jó oldalon állnak, és professzionális tudásukat a mindenkori „gonosz” ellen alkalmazzák. Jelen esetben az orosz-ukrán háborúban vetik latba szakértelmüket, amelynek eredményeként már néhány nappal a háború megkezdése után megbénítják az agresszor gazdaságát, ellehetetlenítik Oroszország mindennapi életét.

Sok valódi, és sok álhír kap szárnyra ilyenkor, laikusként nehéz eligazodni a néha egymásnak ellentmondó információknak, ezért jelent biztos iránytűt, ha a téma avatott szakértői foglalják össze a történteket. A CyberSevices Zrt. szakértői folyamatosan figyelik kiber világban zajló eseményeket, az alábbiakban a február 28-án délután közreadott összefoglaljuk olvasható.

Kiberháborús gyorsjelentés (2022.02.28. 17:00 óra)
Az ukrán informatikusokból önkéntesen verbuválódott IT Army mellé beállt az Anonymous hekker csoport háborút is ellenző részlege az AgainstTheWest (ATW) és a GNG csapata is, amelyek elképesztően sikeres támadásokat hajtottak végre.

1. Feltörték a SBER bank rendszerét, ennek hatására a bank részvényei 75 százalékot zuhantak. Hétfőn a pénzintézet magyarországi fiókjaiban is kétnapos bankszünet kezdődött, ezalatt vizsgálják meg a bank likviditását.
2. A pénzügyi rendszer támadása és a szankciók miatt az orosz tőzsde nem nyitott ki ma 13.00-kor a tőzsde, és holnap se fog. A MOEX-et pénteken a nemzeti bank úgy tornázta fel, hogy nem engedték külföldieknek az eladást.
3. Az ATM rendszereket folyamatosan támadják, ezért akadozik a készpénz-felvétel, sok bankkártya nem működik.
4. A bitcoin brókerek is támadás alá kerültek, így az orosz tulajdonosok nem tudják kriptopénzre váltani felhalmozott készpénz-készleteiket.
5. Sorra törik fel a belorusz és orosz fegyvergyártó cégek honlapjait és informatikai rendszereit, majd nyilvánosan is publikálják az ott talált dokumentumokat.
6. Feltörték a TASZSZ hírügynökség rendszerét, és az orosz propaganda-hírek helyett, vagy azok mellett háborúellenes cikkeket publikáltak.
7. Feltörték a belorusz állami televízió informatikai hálózatát.
8. Elérhetetlenné tették az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nemzetközi hálózatát.
9. Folyamatosan támadják az orosz egészségügy számítógépes rendszereit.
10. Feltörték az orosz oldalhoz hű CONTI zsarolóvírus-csoport teljes kommunikációs rendszerét, nyilvánosságra hozták támadó infrastruktúrájukat, publikálták email-címeiket és darkwebes oldalaikat.
11. Leállították az orosz közlekedési rendszer fizető- és értékesítő-hálózatát, így nem lehet busz- vagy vonatjegyet vásárolni.
12. A YANDEX (a Google orosz megfelelője) hálózata akadozik, ráadásul feltörték az orosz operációs rendszer fejlesztői környezetét is.
13. Folytatódik az orosz ipari folyamatirányítási rendszerek támadása, számos energetikai vezérlő-rendszert is feltörtek.
14. Feltörték a belorusz és az orosz Mezőgazdasági Minisztérium,valamint az orosz Belügyminisztérium informatikai rendszereit.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment