Mobil katonai lőkonténert mutatott be a Continest

lőkonténerBemutatta egyedi fejlesztésű, telepíthető mobil katonai lőkonténerét a Continest Technologies Zrt. a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón.

Sikeresen debütált a Continest egyedi fejlesztésű, telepíthető mobil katonai lőkonténer fejlesztése a 2021-es kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón. A társaság a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetével együtt végezte a fejlesztést, amelynek során egy olyan mobil katonai lőtér rendszert alakítottak ki az innovatív konténertechnológia segítségével, amely biztonságos környezetben kínál lehetőséget a lőgyakorlatok elvégzésre. A mobil katonai lőkonténer a toborzást és a hazafias nevelést is támogató új kiképzési rendszerként is hatékonyan használható. A 260 millió forint értékű fejlesztés világviszonylatban is egyedülállónak számít.

A lőtérkonténer kialakításához hat darab összecsukható, új fejlesztésű Continest-konténert használtak, amelyek egyedi módon hangszigeteltek, illetve páncélozottak. A Continest-konténerekre jellemző modularitás és a gazdaságos szállíthatóság a lőtérkonténer esetén is igaz, ugyanis a lőtér a lőtávot biztosító összecsukható moduloknak köszönhetően háromnyerges vontató platós pótkocsival vagy öt, egyenként húszlábas oldalrakodó konténerszállító segítségével könnyedén áttelepíthető. A lőtér rendszer jellegzetessége, hogy jelenleg 15 méteres lőtávot biztosít a statikus és dinamikus lövészethez, ugyanakkor a moduláris kialakításának köszönhetően ez tetszőlegesen növelhető.

A lőtér kialakítása során a társaság külön ügyelt a végfelhasználók biztonságára, ezért a lőtérkonténer 360 fokban körbepáncélozott (5mm ARMOX 600T), belső felületei pedig teljesen gurulat-mentesítettek, így az használat közben megvédi a lőtérben és az azon kívül tartózkodókat a vétlen lövések okozta sérülésektől. A páncélzat emellett megakadályozza a szándékos kilövést is, amely lehetővé teszi, hogy lakott területen is használják. A páncélozott modul mellett a hangszigetelés is fontos szempont volt a fejlesztés során, ezért a konténerben egyedi, kifejezetten a lövések zajának csökkentésére tervezett hangelnyelő falszerkezetek kialakítására került sor, ily módon a lőtér nem okoz különösebb zajt.

A mobil katonai lőtérkonténer bemutatásán túl a Continest további 15 darab CN20-as konténerrel segítette a kecskeméti repülőnap egyes helyszíneit, így az összecsukható konténerek felhasználásával valósult meg például az információs pult, az ajándékbolt és a bemutató stand is a repülőnapon.

„Az innovatív technológiánk lehetővé teszi, hogy az ideiglenes infrastruktúra területén folyamatosan új szegmensekben vessük meg a lábunkat. A katonai termékek fejlesztése már régóta fontos fókuszterülete a Continestnek, a mobil katonai lőtérkonténerrel pedig, úgy gondolom, hogy tovább erősíthetjük pozícióinkat a védelmiipar területén. A Magyar Honvédséggel közösen fejlesztett projekt a kecskeméti repülőnapon debütált, ahol több ezer érdeklődőt vonzott a technológia. A napokban átadott saját gyárunk lehetővé teszi, hogy a lőkonténert akár sorozatban gyártsuk részben a Magyar Honvédség részben külföldi ügyfelek számára” – mondta el Kis-Márton Vidor, a Continest Technologies alapító-vezérigazgatója a projekt kapcsán.

A mobil katonai lőtér jellemzői
• 12 órán belül áttelepíthető és beüzemelhető.
• A lőtérkonténerben egyidejűleg négy fős statikus vagy egy fős dinamikus lőgyakorlat hajtható végre.
• A Magyar Honvédség teljes kézifegyver palettája használható a lőtérben hadilőszerrel (kivéve páncéltörő és nyomjelzős lőszert).
• Egyedi, kifejezetten a lövések zajának csökkentésére tervezett hangelnyelő falszerkezetének köszönhetően a lőtértől tíz méterre a lövészaj maximum ötven decibelt ér el, amely az átlagos utcazajnál halkabb, így a lakosság zavarása nélkül használható kora reggeltől késő estig.
• Önálló szerkezeti egységet alkot a légkezelő konténer, amely egy húszlábas konténerbe épített komplex légtechnikai rendszer. Ez biztosítja a lövéskor keletkező lőporgázok elszívását, friss levegő befúvását és a lőtér fűtés-hűtését.
• A lőszektorból vezényelhető maximum négy fő lövészete. Szintén innen vezérelhető a légkezelő berendezés, a fényeffektusok, illetve itt tárolhatók biztonságosan a fegyverek és a lőszerek.
• A lőtér végén önálló, húszlábas konténerben került kialakításra a 10mm-es Armox 600T lemezből készült lövedékcsapda és elszívó egység.
• A lövedékcsapda hatékonyan elnyeli a becsapódó lövedékek energiáját és azokat üríthető tálcákba tereli, így ez a nehézfémek belégzésének veszélye nélkül karbantartható.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment