Orosz agresszió: a szövetséges hadseregek az utolsó „hódító” Ukrajnából való távozásáig fognak gyakorolni

Eduard Heger, szlovák kormányfőA NATO fegyveres erői addig fogják gyakorolni és erősíteni együttműködési képességeiket, amíg az utolsó orosz katona el nem távozik Ukrajnából – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán a délkelet-lengyelországi Nowa Debában, a visegrádi országok közös, Puma-22 fedőnevű hadgyakorlatán.

Az Eduard Heger szlovák kormányfővel közös sajtóértekezleten Morawiecki megerősítette: a múlt péntektől szerdáig tartó gyakorlaton több mint 1700 katona vett részt, a visegrádi csoport (V4) országaiból érkező katonák mellett amerikaiak és britek is. „Az amerikai és a brit katonákkal együtt egyik gyakorlatot tartjuk a másik után” – fogalmazott. Hozzátette: az együttműködési képességeket addig fogják tökéletesíteni, amíg „mint reméljük, az utolsó orosz katona el nem megy Ukrajnából”.

A „nagyon szoros együttműködés a valódi európai értékek, a szabadság, a szolidaritás, a biztonság és a szuverenitás védelmében szükséges” – folytatta Morawiecki, hozzátéve: ezen értékekért ma Ukrajnában zajlik a harc. A közép-európai együttműködés az Európai Unión és a NATO-n belül nemcsak térségünk szolidaritását, hanem védelmi képességeit is erősíti – hangsúlyozta.

Megerősítette: Lengyelország jövőre százmilliárd, „sőt, talán mintegy 130 milliárd” zlotyt (8,6 ezer milliárd – 11,2 ezer milliárd forint) szán a hadsereg korszerűsítésére, a bruttó hazai termék (GDP) három-négy százalékára emelik az ország védelmi kiadásait. Az ukrajnai háborúra utalva Morawiecki aláhúzta a védelmi képességek erősítésének megelőző és elrettentő szerepét.

Eduard Heger közölte: kormánya szintén befektet a hadsereg korszerűsítésébe „azért, hogy Lengyelországgal és más szövetségesekkel együtt garantálhassa állampolgárai biztonságos életét”. Kiemelte a közös hadgyakorlatok szerepét is az elrettentő képességek fejlesztésében. „Békét akarunk teremteni, és megmutatni, hogy erőnk elegendő a béke megőrzéséhez” – jelentette ki a szlovák kormányfő.

Korábbi közlemények szerint a Puma-22-n főként páncélos és gépesített alegységek vesznek részt, de jelen vannak tüzérségi, utász, vegy- és légvédelmi, valamint felderítő alakulatok is. A katonák taktikai manővereivel párhuzamosan parancsnoki gyakorlatok is zajlanak.

Törölték az orosz nyelv oktatását a tantervből a kijevi önkormányzat óvodáiban, iskoláiban

Az ukrán főváros kezelésében lévő óvodák, általános és középiskolák tantervéből teljesen kiveszik az orosz nyelv oktatását – döntött a városi önkormányzat közgyűlése. Az elfogadott határozattervezet olyan szervezeti és jogi lépések végrehajtását irányozza elő, amelyek célja az óvodai csoportok és az iskolai osztályok orosz nyelvről az államnyelvre való átállása” – olvasható a kijevi város tanács hivatalos honlapján. Vadim Vaszilcsuk közgyűlési képviselő, az oktatási-, tudományos-, családügyi-, ifjúsági- és sportbizottság elnöke kijelentette, hogy az Oroszországgal vívott háború idején a nyelv kérdése nemzetbiztonsági kérdés. Hozzátette, hogy jelenleg nem célszerű és nem helyes az orosz nyelv oktatása és tanulása. A kijevi közgyűlési képviselők szerint a döntéssel megelőzhető a társadalomban meglévő feszültségek felerősödése.


Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment