Orosz agresszió: Macron szerint Putyin május 9-re győzelmet szeretne hirdetni a szeparatista régiókban

Moszkva felvonulásPutyin a Donyec-medencei szeparatista régiókra fogja koncentrálni az orosz erők támadásait Ukrajnában annak érdekében, hogy május 9-én, a náci Németország második világháborús kapitulálásának évfordulóján győzelmet hirdethessen az Ukrajna elleni háborúban — jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő.

“Oroszország számára május 9. nemzeti ünnep, fontos katonai esemény, és szinte biztos, hogy Putyin számára május 9-nek a győzelem napjának kell lennie” – jelentette ki a francia elnök az RTL kereskedelmi rádiónak adott interjúban.

“A Donyec-medencére fogják az erőiket koncentrálni, a következő hetekben nagyon nehéz jeleneteket fogunk megélni” Ukrajna keleti részén – hangsúlyozta Macron. Emlékezett arra, hogy Franciaország Görögországgal és Törökországgal együtt megpróbált humanitárius műveleteket szervezni a blokád alatt lévő dél-ukrajnai Mariupol városában, de “a teljes orosz elutasítás” miatt az “nagyon nehéznek bizonyul”.

Az oktatási tárca azt közölte, hogy jelenleg több mint 9600 ukrán menekült gyereket iskoláztak be Franciaországban, többségüket a déli Nizzában és a Párizshoz közeli Versailles-ban. Az ukrajnai helyzettel foglalkozó válságbizottság hivatalos adatai szerint összesen 9637 Ukrajnából érkezett kiskorú jár általános vagy középiskolába Franciaországban. A bizottságot az oktatási tárca február végén hozta létre az ukrán menekültgyerekek befogadásának és beiskolázásának megszervezésére.

A menekültek száma gyorsan nő, miután egy héttel ezelőtt még csak 6800 ukrán gyerek járt franciaországi iskolába. A legtöbb ukrán iskolást Nizza és Versailles mellett a Párizshoz közeli Créteil és a nyugati Normandia régió fogadta be.

Montenegró bátor: szankciókat vezet be Oroszország ellen
Szankciókat vezet be Oroszország ellen Montenegró annak következményeként, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát – jelentette be Dritan Abazovic megbízott miniszterelnök. Mint mondta: a podgoricai kormány megszorító intézkedéseket vezetett be Oroszország Ukrajna elleni háborús agressziója nyomán. A megbízott kormányfő ugyanakkor nem közölte, hogy pontosan mik is ezek az intézkedések. A montenegrói tengerparton nyaraló turisták jelentős része eddig Oroszországból érkezett, a tengerparton épült és épülő szállodák nagy része orosz tulajdonú vagy résztulajdonú, emellett tavaly Oroszország volt a legnagyobb külföldi befektető Montenegróban mintegy 164 millió euróval, ami a teljes külföldi befektetések majdnem egyötödét jelentette. A szankciók azt jelenthetik, hogy ezek a befektetések is elapadnak, illetve a várakozások szerint az ukrajnai háború, valamint az Oroszország elleni európai szankciók miatt orosz turisták sem látogatnak az Adriai-tenger partjára az idén. A kimutatások szerint tavaly az idegenforgalom több mint 20 százalékát az Ukrajnából és Oroszországból érkező vendégek tették ki.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment