Oroszország akadályozza az EBESZ-megfigyelők Donyec-medencei munkáját

UkrajnaElfogadhatatlannak nevezte az ukrán külügyi szóvivő hétfőn, hogy Oroszország akadályozza az EBESZ különleges missziójának a munkáját a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében, és nyomást gyakorol a küldöttségre.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hétfőn közölte, hogy kelet-ukrajnai szakadárok nem engedik missziója tagjainak, hogy elhagyják a donyecki és a horlivkai szállodájukat, amiért az ukrán erők őrizetbe vették a múlt héten kémkedés vádjával egy társukat, Kijev szerint egy orosz állampolgárságú katonatisztet.

Oleh Nyikolenko az UNIAN hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy Kijev az EBESZ-küldöttség tagjainak fogva tartását a fegyveres konfliktus békés rendezését célzó minszki megállapodások megsemmisítésére irányuló orosz törekvésként értékeli.

A diplomata emlékeztetett arra, hogy szeptemberben Oroszország nem hosszabbította meg az EBESZ-misszió mandátumát az ukrán-orosz határon, a Gukovo-Donyeck határátkelőnél. Szavai szerint ezt Oroszország azért tette, hogy megakadályozza a megfigyelés lehetőségét, és rejtve tartsa a nemzetközi közösség elől, hogy fegyvereket és lőszereket szállít, továbbá zsoldosokat küld Ukrajna területére. „Az EBESZ Állandó Tanácsának határozata biztonságos és megbízható hozzáférést biztosít az EBESZ Ukrajna egész területén működő különleges megfigyelő missziójának, hogy figyelemmel kísérje az orosz-ukrán fegyveres konfliktus övezetében fennálló helyzetet. Felszólítjuk Oroszországot, hogy maradéktalanul teljesítse kötelezettségeit: állítsa le az EBESZ-misszió megfigyelői elleni provokációkat, oldja fel mozgásuk korlátozását, biztosítsa számukra az akadálytalan bejutást az ideiglenesen megszállt területekre Donyeck és Luhanszk megyékben, továbbá szavatolja biztonságukat” – jelentette ki a szóvivő. Hozzátette: Ukrajna kapcsolatba lép nemzetközi partnereivel annak érdekében, hogy az EBESZ különleges megfigyelő missziója folytathassa munkáját.

Az EBESZ vasárnap esti közleményében tájékoztatott arról, hogy felfüggesztette a tűzszünet betartásán őrködő, Donyeck megyében állomásozó megfigyelő missziójának munkáját, miután mintegy kétszáz oroszbarát szakadár tüntetett a donyecki központjuknak helyt adó szálloda előtt a szakadár oldalon harcoló Andrij Koszjak katonatiszt őrizetbe vétele miatt.

Olekszij Aresztovics, a háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoport ukrán küldöttségének szóvivője szerint az EBESZ megfigyelői bázisainál megrendezett szakadár tiltakozó akciók arról tanúskodnak, hogy Oroszország megpróbálja az EBESZ-küldöttséget kiszorítani a Donyec-medence megszállt területeiről. „Mi ezt következetes és tudatos politikának tekintjük, amelynek célja az EBESZ kiszorítása a megszállt területekről, ami durván aláássa az európai biztonsági rendszert” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy az ukrán delegáció állandó kapcsolatban áll az EBESZ bécsi irodájával és az EBESZ megfigyelői missziójával. Hozzátette: Ukrajna az EBESZ missziójának tevékenységére úgy tekint, mint a Donyec-medencei konfliktus elfogulatlan figyelemmel kísérőjére, és olyan „erőre”, amely elősegíti az Ukrajna és Oroszország közötti párbeszédet.

Oroszország 2014-ben, a Viktor Janukovics Moszkva-barát ukrán államfő menesztéséhez vezető tömeges tüntetések után annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet. Ezután fegyveres harc robbant ki Kelet-Ukrajnában az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szakadárok között. Kijev a Krím félszigetet és a szakadárok által ellenőrzésük alá volt Donyec-medencei területeket Oroszország által ideiglenesen megszállt területeknek tekinti, Oroszországot pedig a konfliktus részesének. Moszkva ezzel szemben elutasítja azokat a kijevi vádakat, hogy ő szította a konfliktust, és fegyveres erőket állomásoztat a térségben, a válságot pedig Ukrajnán belüli „polgárháborúnak” nevezi.

Az EU elítélte, hogy Oroszország népszámlálást és sorozást tart az Ukrajnától elcsatolt területeken
Az Európai Unió elítéli, hogy Oroszország október 15-től november 14-ig népszámlálást folytat az Ukrajnától elcsatolt Krímben és Szevasztopol városában, valamint hogy október 1-jén újabb sorozási kampányt indít a területen – közölte az uniós külügyi szolgálat (EEAS) szóvivője. A brüsszeli közlemény szerint az orosz intézkedések a Krím jogellenesnek tartott annektálása legitimálására irányuló kísérletet jelentenek, továbbá Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli tevékenységnek minősülnek és (Ukrajna) önállósága és területi egysége további aláásására irányulnak. Az Európai Unió felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a nemzetközi jog megsértését jelentő tevékenységével a Krím félszigeten. Hozzátették, az unió továbbra is azon dolgozik, hogy békés úton vessen véget a félsziget jogellenes orosz elfoglalásának.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment