Szerbia: Elfogták a nyolc embert lelövő tömeggyilkost

Uros BlazicElfogta a szerbiai rendőrség azt a férfit, aki gépkarabéllyal lőtt le nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén – jelentette be a szerbiai belügyminisztérium pénteken, majd azt is közölte, hogy a férfi nyaralójában egy egész fegyverarzenált találtak.

A húsz éves Uros Blazic-ot a tett helyszínétől mintegy hatvan kilométerre délre, Kragujevac környékén fogták el nyolcórányi hajtóvadászatot követően, amelyben a szerb belügyminisztérium több mint hatszáz tagja vett részt. Aleksandar Vucic szerb elnök terrorcselekménynek minősítette az esetet, és a fegyvertartásra vonatkozó törvények drákói szigorítását jelentette be.

A rendőrség tájékoztatása szerint az elkövető legalább két településen lövöldözött. A Mladenovac melletti Malo Orasjéban öt embert lőtt le, további hatot pedig megsebesített, majd Dubonába ment, ahol további három embert megölt, nyolcat pedig megsebesített. Később a férfi a gyanú szerint megállított egy taxist, és arra kényszerítette, hogy vigye el a Kragujevac melletti Vinjiste faluba, amely Mladenovactól mintegy hatvan kilométerre délre található. A rendőrök ott fogták el.

A belügyminisztérium munkatársai a férfi nyaralójának átvizsgálásakor több pisztolyt, hangtompítókat, vadászkéseket, különböző kaliberű töltényeket, négy kézigránátot és más fegyveralkatrészeket találtak. A vérontást alig negyven órával azt követően követték el, hogy egy belgrádi általános iskolában egy hetedikes diák lelőtte nyolc társát és az iskolaőrt, illetve megsebesített további hat tanulót és egy tanárt.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan negyven lőfegyver jut. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban, és azokat eddig egyetlen esetben sem fiatalkorú követte el. Az utóbbi évek legsúlyosabb ámokfutása éppen tíz évvel ezelőtt történt, amikor a Belgrádtól ötven kilométerre délre található Velika Ivanca faluban egy férfi 13 rokonát gyilkolta meg.

Mivel az iskolai lövöldözés elkövetője még nem töltötte be a 14. életévét, büntetőjogilag nem vonható felelősségre. A mladenovaci ámokfutás elkövetője pedig októberben tölti be 21. életévét, így a szerbiai büntető törvénykönyv értelmében életfogytig tartó börtönbüntetésre nem ítélhető, a legszigorúbb kiszabható ítélet húsz év letöltendő szabadságvesztés.

A montenegrói rendőrség növelte a készültségét
Növelte a készültséget a montenegrói rendőrség azt követően, hogy Szerbiában három nap alatt két tömegmészárlás is történt – közölte Filip Adzic. A montenegrói belügyminiszter azt is bejelentette, hogy szigorúbb szabályozást rendelt el a fegyverviselési és -tartási engedélyek kiadására. A rendőrök pedig ellenőrzik mindazokat, akik rendelkeznek ilyen engedéllyel. Az idegenforgalmi szezon kezdete előtt, de az idény alatt is szigorúbbak lesznek az ellenőrzések, és magasabb lesz a készültség. Dritan Abazovic montenegrói miniszterelnök közleményben tudatta, hogy kormánya nemzeti gyásznapot rendelt el május 7-re, vasárnapra a szerbiai iskolai lövöldözés áldozatainak tiszteletére.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment