„Új fejezet” kezdődött a rend- és a gyermekvédelem együttműködésében

Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat orvos igazgatója, Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára és Kovács József fideszes országgyűlési képviselő (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a bántalmazott gyermekek gyulai meghallgató- és terápiás központjának avatásán 2023. február 20-án. MTI/Rosta TiborÚj szintre lépett a rendvédelem és a gyermekvédelem közötti együttműködés, ezen a területen új fejezet kezdődött – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a bántalmazott gyermekek meghallgató- és terápiás központjának átadó ünnepségén Gyulán.

Fülöp Attila kiemelte, a gyermekvédelmi szakemberek munkája csak akkor lehet sikeres, ha más hatóságokkal együtt tudnak eljárni; így tudják a leginkább segíteni a bajban a gyermekeket.

A meghallgató- és terápiás központok célja kettős: a bántalmazott gyerekek számára a rendvédelmi eljárás során a legmegfelelőbb, családias környezetet biztosítani, komfortérzetüket maximálisra emelni, egyúttal azonnali terápiában részesíteni őket. Emellett úgy segíteni különböző technikai eszközökkel a kihallgatást, hogy az a rendőrségi, ügyészségi és bírósági eljárás alatt bizonyítékként felhasználható legyen, ezáltal ne kelljen a gyermekkorú vagy fogyatékossággal élő bántalmazottnak többször vallomást tennie – fejtette ki.

Az államtitkár emlékeztetett, 2021-ben törvényt módosítottak azért, hogy a központokban készített kép- és hangfelvételek bizonyítéknak minősüljenek. Fülöp megjegyezte, míg 2019-ben 29 esetet láttak el a központokban, tavaly ez a szám már 310 volt. A gyulai intézmény nemcsak Békés, hanem Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegye bántalmazott gyermekei számára is segítséget nyújt majd – húzta alá.

Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője kiemelte, a zéró tolerancia ellenére az esetszám nem nulla; a szigorú gyermekvédelmi szabályok és a jelzőrendszer sem tudják „teljesen kiküszöbölni” a bántalmazással, elhanyagolással fenyegető eseteket. A központok létrehozásával az izlandi úgynevezett Barnahus-modellt vették át, a szó gyermekházat jelent.

Kovács József országgyűlési képviselő felidézte, hogy az első Barnahus-központ 1998-ban, Izlandon jött létre, Magyarországon elsőként Szombathelyen alakult meg, azóta Debrecenben és két budapesti helyszínen létezik; a gyulai az ötödik.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere – aki hivatali ideje előtt maga is a gyermekvédelmi szakszolgálat jogelőd intézményénél tevékenykedett hat évig ügyvédként – elmondta, nem mindegy, hogy egy gyereknek egy rideg tárgyalóteremben kell-e elmondania újra és újra a vele történt erőszakos cselekményt, vagy egy empatikus, családias környezetben, speciálisan képzett szakemberek jelenlétében. A központ segítséget jelenthet az igazságtalanul megvádoltak számára is, mert ilyen esetek is vannak. Közlése szerint a módszerrel több pszichológiai szakvélemény is kiváltható, így csökkenthetőek az eljárási költségek.

Görgényi aláhúzta, Gyula az egyetlen olyan nem megyei jogú város Magyarországon, ahol számos vármegyei funkciót látnak el: itt van a törvényszék, a főügyészség, a büntetés-végrehajtás parancsnoksága, a levéltár, a vármegyei kórház székhelye és legnagyobb telephelye, továbbá az ügyvédi és orvosi kamarának és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak is a városban van a székhelye. „És, most újabb fontos megyei intézménnyel gazdagodtunk” – emelte ki.

A rendezvény végén a központokat működtető Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója, Erdei Sándor együttműködési megállapodást írt alá Vörös Ferenccel, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetőjével.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment