Varsó a Minszkkel szembeni szankciók bővítését követeli Szvjatlana Cihanouszkaja elítélése miatt

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőAz újabb fehéroroszországi bírósági döntések is azt mutatják, hogy Minszkkel szemben újabb, messzemenő lépéseket kell tenni a nemzetközi szankciók terén – reagált Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfőn Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető és társai elítélésére.

Müller annak kapcsán válaszolt újságírók kérdéseire varsói sajtóértekezletén, hogy Cihanouszkaját és társait hétfőn távollétükben többéves börtönbüntetésre ítélték Minszkben.

„A minszki rezsim, sajnos, következetesen bekeményít belpolitikájában” – jelentette ki Müller. Az utóbbi időben rendezett kirakatperek mutatják, hogy „sajnos, a nemzetközi szankciók terén messzemenő lépéseket kell tenni Fehéroroszországgal szemben”.

Lengyelország nemrég azt kezdeményezte az Európai Unió Tanácsánál, hogy az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat terjesszék ki Fehéroroszországra is, egyrészt az annak területéről Ukrajnával szemben irányuló orosz támadások miatt, másrészt éppen a fehérorosz ellenzékkel szembeni, egyre keményebb hatósági fellépések miatt is.

Megerősítette: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt szorgalmazta európai partnereinél, hogy vegyék fel az Európai Unió szankciós listájára a fehéroroszországi ellenzék üldöztetéséért felelős személyeket.

A nemzetközi elveket sértőnek minősítette a hétfői ítéletet Lukasz Jasina, a lengyel külügyminisztérium szóvivője is a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

A perben szinten elítélt Paval Latuska, Lengyelországban élő volt fehérorosz kulturális miniszter és volt varsói nagykövet a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a bírósági döntés biztatást jelent neki a fehérorosz rezsimmel szembeni további küzdelemhez. Latuska is a Minszkkel szembeni nemzetközi szankciók bővítését szorgalmazta. A jogvédő szervezetek 1500 fehéroroszországi politikai foglyot tartanak számon – idézte fel a volt miniszter, hozzátéve: valójában mintegy ötezer elítéltről lehet szó.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment