Azonnali hatállyal betiltotta a brit kormány a TikTok használatát hivatali informatikai eszközökön

Downing Street 10Azonnali hatállyal megtiltotta a brit kormány a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a minisztériumok és más kormányintézmények munkatársainak hivatali informatikai eszközein.

Oliver Dowden, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője a londoni alsóházban tartott tájékoztatásában elmondta: nemrégiben kiberbiztonsági szakértőket kért fel annak megvizsgálására, hogy egyes „külső előállítású” alkalmazások használata milyen kockázatokat jelent a kormányzati tisztviselők mobileszközeinek biztonságára. A vizsgálat középpontjában a TikTok videómegosztó alkalmazás telepítése és használata állt.

Dowden kijelentette: a vizsgálat lezárult, azzal a következtetéssel, hogy kockázatokat jelenthet, ha „érzékeny” kormányzati információk „bizonyos platformokon” hozzáférhetővé válnak. A miniszter szerint a közösségi médiafelületeken használatos alkalmazások köztudomásúlag hatalmas mennyiségű adatot gyűjtenek és tárolnak a felhasználókról, a velük kapcsolatban lévő más felhasználókról, a felhasznált online tartalmakról, sőt arról is, hogy az egyes használók hol tartózkodnak.

Ezek az adatok kormányzati használatban lévő eszközökön „érzékenynek” minősülhetnek, a brit kormány ezért csütörtöki hatállyal elrendelte, hogy hivatali használatú eszközökre csak olyan külső előállítású alkalmazások tölthetők le, amelyeket a kormányzat előzetesen jóváhagyott. Ennek alapján csütörtöktől tilos a TikTok letöltése a kormánytisztviselők által hivatali célokra használt eszközökre – mondta alsóházi tájékoztatóján a kabinetiroda vezetője.

Dowden hangsúlyozta: a tilalom nem terjed ki a kormánytisztviselők magántulajdonú mobileszközeire és a lakosság által használt eszközökre. Hozzátette ugyanakkor: a brit kormány azt kéri, hogy mindenki óvatosan mozogjon az online térben és tanulmányozza a közösségimédia-platformok adatkezelési gyakorlatát, mielőtt ezeket letöltené és használná. Ez a hozzáállás „hasznos a kiberhigiénia szempontjából” — fogalmazott a miniszter.

A TikTok használatát az elmúlt hetekben az amerikai, a kanadai és a belga kormány, valamint az Európai Bizottság is korlátozta állami tisztviselők részére. A TikTok működtetője ugyanakkor rendszeresen tagadja, hogy az alkalmazáson tárolt adatokat hozzáférhetővé tenné a kínai kormány számára.

Kína londoni nagykövetségének szóvivőjének reagálása
A TikTok hivatali használatának betiltásáról hozott brit kormánydöntés mögött nem tények, hanem politikai indíttatások állnak. Az illetékes szerint a határozat megingatja a nemzetközi közösség által a brit üzleti környezetbe vetett bizalmat, és végső soron Nagy-Britannia saját érdekeinek árt. „Arra biztatjuk Nagy-Britanniát, hogy tartsa tiszteletben a tényeket, tartsa magát a piacgazdaság szabályaihoz, óvakodjon a nemzetbiztonság koncepciójának túlterjeszkedő értelmezésétől, biztosítson igazságos, átlátható, diszkriminációtól mentes üzleti környezetet a külföldi vállalatoknak” — fogalmazott Kína londoni nagykövetségének szóvivője.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment