Izrael felkészült a Pajzs és Nyíl néven indított hadművelet elhúzódására

izraeli légierőIzraelben felkészültek a kedd hajnalban Pajzs és Nyíl néven elindított hadművelet több napos elhúzódására – jelentette a helyi média.

Az izraeli hatóságok kedden reggel lezárták a Gázai övezet környékén az utakat, Askelontól délre leállították a vasúti közlekedést, és arra kérték a civileket, hogy az óvóhelyek közelében tartózkodjanak. Izraelt öt régióra osztották, az övezethez legközelebb eső negyven kilométeres sávban keddre iskolaszünetet rendeltek el.

A polgári védelmi parancsnokság engedélyt adott az övezettel határos városoknak, hogy megkezdjék a lakosok evakuálását az ország más részeibe, mert a hadsereg becslése szerint a harcok több napig is eltarthatnak. Az izraeli katonai rádió jelentése szerint Joáv Galant védelmi miniszter jóváhagyta tartalékosok mozgósítását a hadsereg igényeinek megfelelően, de ugyanakkor egyiptomi közvetítéssel tárgyalások is kezdődtek a Hamász és az Iszlám Dzsihád vezetőivel a tűzszünetről.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök még kedden összehívja a biztonsági kabinetet a helyzet megbeszélésére a ynet hírportál értesülése szerint. A kormányfőre előzőleg nyomást gyakoroltak a kormányban részt vevő jobboldali párt, a Zsidó Erő politikusai. hogy erőteljesebben válaszoljon a múlt heti gázai rakétákra, és tegyen támadó intézkedéseket. Itamár Bengvír, a párt vezetője ezért bojkottálta a kormány és kneszet üléseit.

Az izraeli hadsereg a kedd hajnalban Pajzs és Nyíl néven elindított hadműveletben a Gázai övezetben található Iszlám Dzsihád nevű iszlamista terrorszervezet katonai vezetőit támadta egy héttel azután, hogy a szervezet az övezetből több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre.

A légicsapások otthonaikban ölték meg az Iszlám Dzsihád vezetőit, civil családtagokat, köztük feleségeket és gyerekeket is megsebesített és megölt, legkevesebb tizenöt halálos áldozat van. A célzott támadások célpontja Kalil Bahitini, az övezet északi részének katonai parancsnoka, Dzsahed Ahnam, a szervezet katonai tanácsának egyik vezetője, és Tarek Azaldin, az Iszlám Dzsihád ciszjordániai terrorakcióinak irányítója volt.

„Bahitini hagyta jóvá és hajtotta végre az észak-gázai terrortevékenységet, izraeli civilek elleni terrortámadásokat tervezett és irányított, és rakétatámadásokat készített elő Izrael ellen” – közölte Daniel Hagari katonai szóvivő a 44 éves Gázai katonai parancsnokról, aki a 90-es évek végén kezdett tevékenykedni az Iszlám Dzsihádban. Az izraeli hadsereg szerint részt vett Izrael elleni terrorcselekményekben, öngyilkos merényleteket, robbantásokat, rakétakilövéseket szervezett, és terrortevékenységeket irányított Ciszjordániában is.

A 62 éves, Rafiahban élő Ahnam kulcsfontosságú összekötő volt az Iszlám Dzsihád és a Hamász között a pénz- és fegyverügyletekben Izrael szerint. A szervezet egyik legmagasabb rangú vezetője volt, korábban a többi között az övezet déli részén vezette a katonai akciókat, és az Iszlám Dzsihád katonai tanácsának titkára volt. Izraeli katonai közlés szerint a 49 éves Azaldin a Gázai övezet és Ciszjordánia közötti pénzmozgásokat intézte. Ő a ciszjordániai Arraba városból származott, s korábban Izraelben bebörtönözték, mert öngyilkos merényletekben vett részt a 2000-es évek elején.

„Eddig elértük a magunk elé kitűzött célokat, eltaláltuk a célpontokat, és ha kell, tovább mélyítjük a támadásokat. Fel vagyunk készülve minden forgatókönyvre” – mondta Hagari katonai szóvivő kedd reggel. „Negyven repülőgép, köztük vadászrepülőgépek hajtották végre a légicsapásokat néhány másodpercen belül, az övezet három különböző pontján”- közölte.

Izraelben attól tartanak, hogy több fronton is támadást intézhetnek az ország ellen. „Irán azon kísérletével foglalkozunk, hogy több helyszínen támadjon ellenünk, erre készülünk. Utasítottam az izraeli hadsereget és a biztonsági erőket, hogy szükség esetén készüljünk fel egy többfrontos hadjáratra. Szükség esetén meg tudjuk oldani” – mondta Netanjahu arra utalva, hogy Libanonból, az északi határ mentén is támadást kezdhetnek Izrael ellen, ahogy ez néhány hete történt.

Légicsapás végzett egy páncéltörő rakétát kilőni készülő gázai osztaggal
Az izraeli hadsereg újabb légicsapással egy páncéltörő rakétát kilőni készülő osztaggal végzett kedd délután a Pajzs és nyíl hadműveletben – jelentette a helyi média. A páncéltörő rakéták indítására készülő csoportot a Gázai övezet déli részén, Hán-Junisznál találta el egy repülőgépről indított izraeli rakéta. A Palesztin Hatóság egészségügyi tisztviselői szerint ketten haltak meg az újabb támadásban, órákkal az Iszlám Dzsihád magas rangú vezetőinek meggyilkolása után. Kedden hajnalban tíz palesztin civil, köztük négy gyermek is életét vesztette az Iszlám Dzsihád három vezetőjének célzott kivégzésében. A civil halottak és sebesültek az Iszlám Dzsihád vezetőinek családtagjai vagy szomszédai voltak.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment