Magyar katonai kontingens indul Irakba

magyar katonaRészben tartalékosokból álló magyar katonai kontingens kezdi meg féléves szolgálatát Irakban; a 139 katonától a hozzátartozók és a katonai vezetők jelenlétében köszöntek el Nyíregyháza főterén.

Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Honvédség (MH) Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH-IKBK) 15. váltásának ünnepélyes kibocsátó ünnepségén elmondta, a honvédség történetében ez az első olyan kontingens, amelynek jelentős részét tartalékos katonák adják, az aktív állományúak mellett 41 tartalékos vesz részt az amerikai vezetésű koalíciós misszióban.

“A nemzetközi műveleti szerepvállalás Magyarország diplomáciai, biztonsági és védelempolitikai eszköztárának egyik fontos része, ezért honvédség számos, NATO-, EU– és ENSZ-koalíciós műveletben vesz részt, koalíciós partnerek pedig megbízható szövetségesként tekintenek ránk” – fogalmazott az államtitkár.

Mint mondta, a tömeges illegális migráció 2015 óta az egyik legnagyobb kockázatot jelentő kihívás Magyarország és Európa számára, az iraki koalíciós műveletben való részvétellel az ország hozzájárul a Közel-Keletről érkező illegális migráció kiváltó okainak megszüntetéséhez. Emlékeztetett, az MH 2015-ben csatlakozott az Iszlám Állam elleni globális koalíciós művelethez, hiszen Magyarországnak érdeke megállítani a terrorizmus terjedését.

Gion hangsúlyozta, a kontingens tagjai mintegy húsz katonai szervezettől érkeztek és három hónapig készültek a fél évig tartó külhoni küldetésre, szerepvállalásukkal pedig személyesen járulnak hozzá a terrorizmus elleni közös fellépéshez.

Az államtitkár megerősítette, a haderőfejlesztés részeként az országnak egyaránt szüksége van hivatásos és tartalékos állományú katonákra, utóbbiak létszáma az elmúlt időszakban 11 ezerre emelkedett. Ők a hazai feladatok ellátása mellett nemzetközi porondon is bizonyítottak, az Ohiói Nemzeti Gárdával tartott közös harcászati gyakorlaton túl a KFOR-kontingensben vállaltak kiemelkedő szerepet – tette hozzá Gion.

Sándor Zsolt altábornagy, a MH parancsnokhelyettese elmondta, a tartalékos rendszer folyamatos fejlődésének eredményeként – az amerikai gyakorlaton történő eredményes megmérettetés és a tavaly megkezdett koszóvói szerepvállalás után – most először vesz részt tartalékos állomány az iraki küldetésben.

A honvédekhez szólva a parancsnokhelyettes hangsúlyozta, a haderőfejlesztési program révén a kontingens jól felkészített tagjai a korábbiaknál modernebb fegyverekkel, korszerűbb felszereléssel kezdik el feladataik végrehajtását, amelyeket azonban csak fegyelmezett katonák és alegységek képesek végrehajtani. Bár Irak messzinek tűnhet, – folytatta – , jelenlétükkel közvetlenül hozzájárulnak az ország és a magyar emberek biztonságához, lelkiismeretes szolgálatuk pedig garancia arra, hogy a távoli válságok és konfliktusok következményei ne érhessék el Magyarország határait.

Utalt arra, ugyan az erbili terület jelenleg nyugodt, a feladatok biztonságos végrehajtása viszont folyamatos figyelmet és összpontosítást igényel a katonáktól.

Ez a hadszíntér nem hasonlítható máshoz, az extrém időjárási viszonyok mellett állandóan alkalmazkodni kell a folyton változó biztonsági környezethez, nincs olyan, hogy rutinfeladat, “még Irakon belül sincs két egyforma nap, két egyforma forduló” – figyelmeztette a katonákat az altábornagy. Hozzátette, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a közel-keleti szolgálat az egyik legveszélyesebb és embert próbáló küldetése a honvédségnek, ahol az elmúlt időszak folyamatos háborúi között a békét csak egyfajta “váratlan helyzetnek” lehet nevezni.

A honvédség parancsokhelyettese ugyanakkor arra kérte a katonákat, legyenek felkészülve minden helyzetre, álljanak helyt és egymásra figyelve precízen és pontosan hajtsák végre feladataikat.

Nyíregyháza régi katonaváros, ahol mindig elismeréssel és tisztelettel fogadták a honvédség, a határőrség és az önkéntesek szolgálatát, talán nincs olyan család a városban, amely ne kötődne valamilyen szállal a katonasághoz – mondta a városvezető, hozzátéve, a város a vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred székhelyként jelenleg is jó kapcsolatot ápol a honvédséggel.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment