Orosz agresszió: Oroszország minden erejével igyekszik megzavarni a fegyverszállításokat Ukrajnának

Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerOroszország minden erejével próbálja megzavarni az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, egyebek mellett dezinformációs kampánnyal – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

„Oroszország tudja, hogy a fegyverszállítás fontos Ukrajna számára, és minden erőfeszítést megtesz az akadályozására. Moszkva hatalmas tájékoztató kampányt készített a külföldi médiának és politikusoknak. A trollgyáruk spam e-maileket küldhet, és kommentekben dezinformációkat szórhat szét Ukrajnával kapcsolatban. Ne dőljenek be neki!” – írta üzenetében a tárcavezető.

Kuleba az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint egyebek mellett ezt azért közölte, mert reggel Eduard Heger szlovák miniszterelnök cáfolta azt az orosz sajtóban elterjesztett hírt, amely szerint Pozsonytól kapott Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer semmisült volna meg Ukrajna területén. Vasárnap az orosz védelmi minisztérium számolt be arról, hogy ilyen típusú légvédelmi rendszereket semmisített meg az orosz hadsereg Mikolajiv és Harkiv régiókban. Az orosz sajtó azt írta, hogy az egyik megsemmisült rakétarendszert Szlovákiából szállították Ukrajnába.

Ugyanezzel kapcsolatban vádolta meg álhírterjesztéssel Moszkvát Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője. „Tudják, hogy elveszítik a háborút, látják elmaradottságukat, és igyekeznek bármilyen eszközzel gátolni a fegyverszállításokat” – hangoztatta a tisztségviselő. Hozzátette: „ismerjük az oroszok forgatókönyveit, megnevezek ezek közül egyet. Elterjeszthetik azt az álhírt, hogy az ukrán katonák a szövetségeseinktől kapott fegyverekkel megadják magukat, és így tömegével kerülnek ilyen fegyverek az orosz hadsereg birtokába” – vélekedett Jermak.

Közben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) orosz katonák lehallgatott beszélgetéseire hivatkozva azt állította, hogy lázadoznak az orosz egységeknél, nem akarnak harcolni Ukrajnában, ezért szabotálják a parancsokat. Az SZBU példaként említett néhány ilyen elfogott beszélgetést Az egyikben egy a krasznodari régióból érkezett orosz katona az édesanyjának azt mondja: elege van abból, hogy „csak ül és nézi, hogy megvetik őket, és nem tudnak visszacsapni”. Egy másik, állítólag lehallgatott beszélgetésben egy férfi arra panaszkodik, hogy egységét „halálezrednek” nevezik, mert közülük haltak meg a legtöbben. Közli az édesanyjával, hogy nem hajlandó a frontra menni, mert nem akar meghalni, és bajtársainak a többsége is megtagadta a harcot.

Az SZBU azt is állította: az orosz erők ukrán kiskorúakat próbálnak rávenni arra, hogy információkat adjanak át nekik az ukrán katonák állásainak elhelyezkedéséről. Közlésük szerint ilyen együttműködésre rábírt tinédzsereket lepleztek le Harkivban és Luhanszk megyében.

Ihor Zsovkva, az ukrán elnök európai integrációért felelős diplomáciai tanácsadója a Jevropejszka Pravda hírportálnak adott interjújában kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajna kevesebb, mint öt éven belül az EU tagja lesz. Elismerte, hogy nem minden uniós tagállam támogatja Ukrajna csatlakozását, de szerinte a tárgyalások meghozzák majd a kívánt eredményt.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó a Facebookon mindeközben arról számolt be, hogy az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárt a kelet-ukrajnai régióban, az orosz erők által elfoglalt Novoajdar település közelében. Kirilo Timosenko, Vitalij Klicsko kijevi polgármester helyettese pedig arról adott hírt, hogy megnyitottak a forgalom előtt egy ideiglenes hidat, amely az ukrán fővárost köti össze a környező településekkel, Irpinnyel, Bucsával, Hosztomellel és Vorzellel.

A dél-ukrajnai Herszonból jelentette a Moszt helyi hírportál, hogy az orosz csapatok megszállták az egyik építőipari vállalat üzemét a megyeszékhelyen.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka közölte a Facebookon, hogy az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban az ukrán erők folytatják a védekezést a városba benyomult orosz alakulatokkal szemben. Hozzátette, hogy a katonai vezetés folyamatosan tartja a kapcsolatot Mariupol védőivel. Részleteket azonban hadititokra hivatkozva nem közölt.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 19 500 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 154 orosz repülőgépet, 137 helikoptert, hét hadihajót, 725 harckocsit, 1923 páncélozott harcjárművet, 347 tüzérségi és 55 légvédelmi rendszert, valamint 111 rakéta-sorozatvetőt. A Kijevi Közgazdasági Iskola szakértőinek becslései szerint eddig az orosz erők az infrastrukturális létesítmények ellen végrehajtott támadásaikkal már 80,4 milliárd dollár kárt okoztak Ukrajnának.

Az EU orosz légitársaságok működését tiltotta meg az unió területén
Az Európai Bizottság más légitársaságok mellett 21 orosz légitársaságot vett repülésbiztonsági listájára, amely azon légitársaságok jegyzéke, amelyek az Európai Unión belül működési tilalom vagy működési korlátozás alá esnek, mert nem felelnek meg a nemzetközi biztonsági előírásoknak. A bizottság szerint sérti a nemzetközi repülésbiztonsági előírásokat, hogy Oroszország márciusban önkényesen átlajstromozta a külföldi tulajdonú légi járműveket, és engedélyezte érvényes légialkalmassági bizonyítvány nélküli üzemeltetésüket. A testület által kiadott sajtóközlemény szerint Adina Valean közlekedésért felelős uniós biztos úgy mondta: „az orosz Szövetségi Légiközlekedési Hivatal engedélyezte, hogy az orosz légitársaságok több száz külföldi tulajdonú repülőgépet érvényes légialkalmassági bizonyítvány nélkül üzemeltessenek. Az érintett orosz légitársaságok ezt tudatosan, a vonatkozó nemzetközi biztonsági előírások megsértésével tették. Ez nemcsak a nemzetközi polgári repülésről szóló chicagói egyezmény egyértelmű megsértése, hanem közvetlen biztonsági fenyegetést is jelent”. Valean nyomatékosította: a bizottság döntése nem újabb szankció Oroszországgal szemben. „Kizárólag technikai és biztonsági okok alapján határoztunk így, nem keverjük össze a biztonságot a politikával” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment