Orosz agresszió: Szinte mindenki elítéli az orosz rakétacsapásokat

ZaporizzsjaAz ukrán hadsereg azt közölte, hogy Oroszország hétfő reggel 75 rakétával támadta Ukrajna több városát. Sok a halott és a sebesült az ukrán fővárosban – tudatták a hatóságok. A legtöbb becsapódás a főváros központjában volt.

Biden: az orosz rakétacsapások még inkább megerősítik Washington elkötelezettségét Ukrajna mellett
Az Egyesült Államok határozottan elítéli a hétfői orosz rakétacsapásokat Ukrajna ellen, ezek a támadások még inkább megerősítik Washington elkötelezettségét Ukrajna polgárai mellett ameddig csak szükséges – közölte az amerikai elnök. Joe Biden közleménye szerint a támadások civileket öltek és sebesítettek meg, valamint nem katonai célpontokat pusztítottak el, ami az amerikai elnök szerint ismét rávilágít arra, mennyire „brutális Putyin törvénytelen háborúja Ukrajna ellen”. A Fehér Ház internetes oldalán megjelent közleményben azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szövetségesei és partnerei oldalán továbbra is megadja az ukrán hadsereg számára a szükséges támogatást, hogy megvédhesse országát és annak szabadságát. A szövetségesek emellett további terheket rónak Oroszországra agressziója miatt, és elkötelezettek amellett, hogy Putyint és Oroszországot elszámoltassák az Ukrajnában elkövetett atrocitásokért és háborús bűnökért.

Horvátország és Szlovénia is elítélte az orosz rakétatámadásokat
Horvátország és Szlovénia is elítélte az ukrán városok elleni hétfői orosz rakétatámadásokat. „Sajnos egy újabb esetről van szó, amikor ártatlan civilek érzik meg a leginkább az indokolatlan orosz agresszió következményeit” – közölte a horvát külügyminisztérium közösségi oldalán. Hangsúlyozták: Horvátország ismételten támogatását és szolidaritását fejezi ki Ukrajna és az ukrán nép felé. A szlovén külügyi tárca azt írta: „Szlovénia a lehető leghatározottabban elítéli az orosz hadsereg Kijev és más ukrán városok elleni aljas rakétatámadásait. A lakóépületek bombázása és az ártatlan civilek meggyilkolása olyan háborús bűntett, amely nem maradhat büntetlenül” – zárul a közlemény.

Morawiecki: a civilekkel szembeni terror elfogadhatatlan egy háborúban
A civilekkel szemben alkalmazott terror a katonai és politikai hadviselés elfogadhatatlan módja, az orosz elnök az ukrán városok hétfői rakétatámadásaival megmutatta a nemzetközi jogot megvető „gyilkos és bűnöző arcát” – jelentette ki Mateusz Morawiecki. A lengyel kormányfő közölte: Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Denisz Smihal ukrán kormányfővel beszélt telefonon Oroszországnak az ukrán városokkal szembeni „újabb barbár támadásairól”. Az Oroszországi Föderáció ezzel „csak azt bizonyítja, hogy terrorista állam” – írta Morawiecki, aki szerint az ukrán hadsereg sikerei nyomán növekszik Putyin eltökétsége. A lengyel miniszterelnök úgy ítélte meg: egyre inkább megmutatkozik Putyin valódi arca, „egy gyilkosé és bűnözőé, aki semmibe veszi a nemzetközi jogot, valamint az ukrán és az orosz emberéleteket is”. A lengyel elnöki hivatal tudatta: az ukrajnai orosz rakéta- és dróntámadások kapcsán Andrzej Duda elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával egyeztetett telefonon. Duda később a Twitteren közölte: Zelenszkijjel arról beszéltek, hogy Oroszország hétfőn „tömeges háborús bűntetteket követett el”, ami miatt a nemzetközi színtéren el kell szigetelni. A háborús bűnök nem évülnek el – emlékeztetett a lengyel államfő.

Németh: elfogadhatatlannak tartjuk a civileket célzó orosz támadásokat
Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének (PACE) magyar delegációja elfogadhatatlannak tartja a civileket célzó és a humanitárius jogokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyó durva orosz támadásokat az ukrajnai városok ellen – jelentette ki Németh Zsolt. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elmondta: a PACE magyar delegációja csatlakozott az ET három vezetője által kiadott hétfői nyilatkozathoz: Marija Pejcinovic-Buric, a strasbourgi szervezet főtitkára, Tiny Cox, a PACE és Simon Coveney, az ET Miniszteri Bizottságának elnöke állásfoglalásában elítélte az ukrajnai városok ellen végrehajtott orosz légicsapásokat, és felhívták a figyelmet, hogy a nemzetközi jog ilyen súlyos megsértése nem maradhat büntetlenül.

Karácsony együttérzését fejezte ki Kijev polgármesterének
Együttérzését és szolidaritását fejezte ki Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az ukrán főváros, Kijev polgármesterének a várost ért hétfői orosz támadás miatt. Karácsony azt közölte: „üzenetben is kifejeztem együttérzésem és szolidaritásom Vitalij Klicskónak, Kijev polgármesterének, miután az agresszor oroszok ismét bombázni kezdték a várost”. A támadásban több ártatlan civil is életét vesztette. „Az ilyen aljas lépésre, amely szemmel láthatóan nem katonai vagy logisztikai célpont ellen irányul, még egy háborúban sem lehet mentséget találni” – írta a főpolgármester. Karácsony azzal zárta a bejegyzését, hogy továbbra is bízik a békében, „magyarul abban, hogy az agresszor orosz megszállók mielőbb kivonulnak Ukrajnából”.

Ukrán-orosz szóváltás történt az ENSZ Közgyűlésének ülésén
Ukrán-orosz szóváltásra történt az ENSZ Közgyűlése hétfői rendkívüli ülésén, amelynek napirendjét az ukrajnai orosz rakétatámadások uralták, és amely elutasította Oroszország javaslatát arról, hogy titkos szavazással döntsön a Moszkvát elítélő határozatról. A Közgyűlés tanácskozásán Ukrajna ENSZ-nagykövete „terrorista államnak” nevezte Oroszországot, amit szerinte Moszkva hétfőn ismét bizonyított az otthonukban alvó ukrán civilek és iskolába tartó gyerekek ellen intézett rakétatámadásokkal. Az ilyen cselekményektől a lehető legerősebb eszközökkel kell eltántorítani Oroszországot – fogalmazott Szerhij Kiszlicja. A felszólalók jelentős része elítélte az orosz rakétatámadásokat. Feridun Sinirlioglu török ENSZ-nagykövet „mélységesen nyugtalanítónak és elfogadhatatlannak” nevezte a hétfői orosz bombázásokat. Az Európai Unió vezetésével megfogalmazott határozati javaslat azt követeli Oroszországtól, hogy azonnal és feltétel nélkül álljon el Ukrajna négy régiójának elcsatolásától, és szintén azonnali, teljes körű és feltétel nélküli orosz csapatkivonást követel Ukrajna területéről. A hozzászóló több tucatnyi ország többsége a határozat elfogadása mellett érvelt.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment