Peszkov: a Kremlnek nincs köze Prigozsin gépének lezuhanásához

Prigozsin lezuhant repülőgépe„Abszolút hazugságnak” nevezte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azokat az állításokat, amelyek szerint a Kremlnek köze lenne annak a magánrepülőgépnek a lezuhanásához, amelynek utaslistáján a Wagner zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin neve is szerepelt.

Peszkov arra szólította fel pénteken az újságírókat, hogy a tényekre alapozzanak, amelyeket a nyomozás fog tisztázni, és hogy várják meg, amíg genetikai vizsgálat erősíti vagy cáfolja meg Prigozsin halálát.

„Ha figyelmesen hallgatták az (orosz) elnök nyilatkozatát, ő azt mondta, hogy most minden szükséges szakértői vizsgálatot, beleértve a genetikait is, el fognak végezni. Hivatalos eredmény még nincs. Amint az kész lesz, közzétesszük” – hangoztatta.

Az RBK gazdasági lap úgy értesült, hogy a baleset ügyét Ivan Sibulára, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) különösen fontos ügyek kivizsgálásával foglalkozó főosztályának nyomozójára bízták. Sibula nagy horderejű repülőgép-szerencsétlenségek kivizsgálására szakosodott. 2014-ben ő vezette a nyomozást annak a vnukovói repülőtéren történt baleset ügyében, amelyben életét vesztette a francia Total olajvállalat vezetője, Christophe de Margerie. Akkor a de Margerie-t és a háromtagú személyzetet szállító Dassault Falcon 50EX magánrepülőgép egy hókotróval ütközött, amely kihajtott a kifutópályára. Sibula a 2019-ben a seremetyjevói repülőtéren szerencsétlenül járt SSJ 100-as ügyében is nyomozott. Akkor 41 ember vesztette életét, miután az utasszállító egy zivatarfront miatt kényszerleszállást hajtott végre. A gép kerekeivel a betonhoz csapódva többször „felpattant”, a törzs szerkezete megsérült, a tartályokból kifolyt üzemanyag pedig kigyulladt.

„Rengeteg spekuláció kering mostanában a katasztrófa és a repülőgép utasai, köztük Prigozsin tragikus halála körül. Természetesen Nyugaton mindezeket a spekulációkat egy bizonyos szemszögből mutatják be. Mindez abszolút hazugság” – mondta Peszkov, elutasítva, hogy a Kremlnek köze lenne a történtekhez.

Peszkov, amikor arról is megkérdezték, hogy Putyin részt vesz-e majd Prigozsin temetésén, ha bebizonyosodott, hogy meghalt, azt mondta, hogy ezt nem tudni, mert sem a szakértői vizsgálat, sem a nyomozás nem zárult le, a temetési időpontját még nem tudni, az elnöknek pedig meglehetősen sűrű a munkaprogramja.

Az orosz elnöki szóvivő a Wagner jövőjére vonatkozó kérdésekre reagálva azt mondta, hogy azokra nem tud válaszolni. Megjegyezte, hogy jogi értelemben nincs ilyen cég, de létezik a Wagner csoport, amely – miként azt az elnök többször is kifejtette -, nagyban hozzájárult a „különleges hadművelethez”, és elismerte tagjainak hősiességét is.

Nem bocsátkozott találgatásokba azzal kapcsolatban sem, hogy mi lesz a Wagner fehéroroszországi tevékenységével, és nem kommentálta azokat az értesüléseket sem, amelyek szerint Andrej Trosev nyugalmazott ezredest tartják Prigozsin utódjának a csoport élén.

A tveri régióban szerdán lezuhant egy Embraer Legacy 600-as típusú magángép. A Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerint tízen voltak a fedélzetén, köztük  Prigozsin, és a csoport parancsnoka, Dmitrij Utkin. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy a baleset következtében mindannyian életüket vesztették. A holttesteket a tveri halottasházba szállították azonosításra.

Az orosz elnök részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak

Részvétét fejezte ki Putyin a Tver közelében szerdán történt repülőgépkatasztrófa áldozatai hozzátartozónak, feltehetően a gépen utazott Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója is.

Putyin első ízben szólalt meg az ügyben, amikor csütörtökön Moszkvában fogadta Gyenyisz Pusilint, a donyecki régió megbízott vezetőjét. Az elnök a tragédia alapos kivizsgálását ígérte. Elmondta, hogy Alekszandr Basztrikin, az SZK elnöke jelentést tett neki az előzetes vizsgálat elkezdéséről.

„Meglátjuk, mit mondanak majd a nyomozók a közeljövőben, a műszaki és genetikai elemzés most zajlik, ez eltart egy ideig” – hangoztatta Putyin.

Prigozsinról Putyin elmondta, hogy a kilencvenes évek eleje óta ismerte őt. Nehéz sorsú embernek nevezte, aki súlyos hibákat követett el az életben, és aki elérte a szükséges eredményeket mind a maga, mind pedig a közös ügy számára, ahogy azt az utolsó hónapjaiban tette, amikor ő megkérte erre.

„Tehetséges ember volt, tehetséges üzletember, és nem csak hazánkban, hanem Afrikában is eredményesen dolgozott, ott olajjal, gázzal, drágakövekkel és nemesfémekkel foglalkozott” – mondta. „Tudomásom szerint tegnap tért vissza Afrikából, találkozott itt néhány tisztviselővel” – mondta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy a Wagner fegyveresei jelentős mértékben hozzájárultak az ukrajnai „neonáci rezsim” elleni küzdelemhez, amit Oroszország nem fog elfelejteni.

Zelenszkij: Ukrajnának semmi köze Prigozsin halálához

Ukrajnának semmi köze a Wagner orosz zsoldoscsoport alapítójának oroszországi halálához – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint az elnök hozzátette: „mindenki tudja, kinek van ehhez köze”. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint arra utalt, hogy az Oroszországi Föderáció vezetése – élén Putyinnal – lehet a felelős a zsoldosvezér halálához. „Egy terrorista halála valamilyen módon bizonyosan segít Ukrajnán is” – jegyezte meg az elnök.

Franciaország ironikusan reagált Prigozsin halálhírére

Catherine Colonna ironikusan reagált Prigozsin halálhírére. A francia diplomácia vezetője szerint „a Putyinhoz közelállók körében kiemelkedően magas a halálozási arány… Kockázatos tevékenység” – tette hozzá Colonna az AFP hírügynökségnek, de nem kívánt bővebben nyilatkozni. A francia külügyminisztérium hivatalosan azt közölte, hogy „nem áll módjában kommentálni a baleset körülményeit, amelyekről minden elmondható, csak az nem, hogy világosak. Túl korai lenne még felmérni Prigozsin feltételezett halálának következményei… A Wagner egy bűnszervezet, amely Putyin piszkos munkáját végzi Ukrajnában és több afrikai országban, egy olyan milícia, amely rablásokból, fosztogatásokból és gyilkosságokból él. Prigozsin kézjegye a vér és a bűnözés” – jelentette ki a francia külügyi tárca az AFP hírügynökségnek.

Flightradar24: kaotikusan változott a Prigozsint szállító gép repülési magassága a lezuhanása előtt

Kaotikusan váltakozott lezuhanása előtt annak a magángépnek a repülési magassága, amelyen Prigozsin utazott – közölte a Flightradar24 járatkövető szolgáltató. A szolgáltató adatai szerint a repülőgép szerdán közép-európai idő szerint 17 óra 10 perckor 8,5 kilométeres magasságra emelkedett, és így repült 17 óra 19 percig. Ekkor kaotikusan süllyedni és emelkedni kezdett. Az első magasságvesztés után 9,15 kilométerre emelkedett, aztán 8,4 kilométerre süllyedt, majd 8,9 kilométerre egyenlítette ki a magasságot, végül hirtelen ismét ereszkedni kezdett. Az utolsó adat 17 óra 20 perckor érkezett, ekkor az Embraer repülőgép körülbelül 6 kilométeren volt. A Flightradar24 szóvivője szerint a gép 30 másodperc alatt 2,4 kilométert veszített a magasságából.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment