Szégyenletes Andrzej Poczobut elítélése

Andrzej Poczobut a fehérorosz bíróságonBotrányosnak és politikailag motiváltnak minősítette a lengyel külügyi tárca egy fehérorosz bíróság szerdai döntését, amellyel nyolc év szigorított fegyházra ítélte Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezetőt.

„Ez egy botrányos, politikailag motivált és a fehéroroszországi lengyel kisebbség ellen irányuló ítélet” – reagált a varsói külügyminisztérium a fehérorosz Hrodna (Grodno) város bíróságának döntésére.

Andrzej Duda lengyel elnök a közösségi médiában „szégyenletesnek” minősítette az ítéletet. A XX. század végi lengyel történelem viszont megmutatta, hogy „megbuknak Moszkva helytartói, akik a saját társadalmuk ellen fordultak, és az igazságosság győz” – áll a bejegyzésben. Duda szerint a győzelem a szabad Fehéroroszországé lesz, valamint „hűséges fiáé, Andrzej Poczobuté”.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök „a fehérorosz rezsim embertelen ítéletének” nevezte a bírósági döntést. „Ez a fehéroroszországi lengyelek üldözésének következő fejezete” — írta. Hozzátette: Varsó mindent megtesz azért, hogy segítsen „az igazságot bátran felmutató lengyel újságírónak”.

Lukasz Jasina, a lengyel külügyi tárca szóvivője „a tekintélyelvű állam bírósága által hozott igazságtalan döntésről” írt, Poczobutot pedig lengyel és fehérorosz hazafinak nevezte. Aláhúzta: Lengyelország kiáll és továbbá is ki fog állni az elítélt mellett. Jasina közölte: Poczobut bebörtönzése miatt bekérették a varsói fehérorosz nagykövetség ügyvivőjét, és tiltakozó diplomáciai jegyzéket adtak át neki.

Elítélte a bírósági döntést a lengyel szejm is, a szerda este megszavazott határozatban a képviselők szankciók kivetését szorgalmazták Poczobut, valamint a fehéroroszországi lengyel kisebbség más tagjai üldöztetéséért felelős személyek – bírák, ügyészek, hivatalnokok – ellen.

Az ítélet miatt határozottan tiltakozott nyilatkozatában a legtöbb lengyel újságírót tömörítő Lengyel Újságíró Szövetség (SDP) is.

A 2021 márciusában letartóztatott, 49 éves Andrzej Poczobut újságíró, a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének alelnöke ellen a fehérorosz főügyészség „nemzeti és vallási gyűlölet szítása”, valamint „Fehéroroszországnak ártó tevékenységre buzdítás” címén indított büntetőjogi eljárást. A kétszer is elhalasztott per január 16-án kezdődött a nyilvánosság kizárásával.

A hrodnai bíróság szerdán megalapozottnak találta a vádakat, az ítélet hatályos. Az ítélethirdetés is zárt ajtók mögött zajlott, a tárgyalóterembe csak Poczobut legközelebbi rokonait, és a fehérorosz állami médiát engedték be.

A lengyel kormány és a fehéroroszországi jogvédő szervezetek már korábban politikailag motiváltnak minősítették a kisebbségi vezető elleni bűnügyi eljárást.

Poczobut ügyére kitért szerdán Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető is a lengyel szenátusban mondott beszédében, amelyet még a hrodnai ítélethirdetés előtt mondott el. Kiemelte: a kisebbségi újságíró a letartóztatása után is „hű maradt a szabadságért folytatott harc eszméihez”. Mindent meg kell tenni Poczobut és a Lukasenka-rezsim minden más foglyának minél gyorsabb hazatéréséért – hangsúlyozta Cihanouszkaja.

A Litvániába menekült volt fehérorosz elnökjelölt – aki ellen Fehéroroszországban egy nappal Poczobut pere után, január 17-én indult távollétében bírósági eljárás – az 1863-as januári oroszellenes felkelés 160. évfordulója alkalmából vett részt a varsói felsőházi ülésen.

Poczobut mellett 2021 márciusában Andzelika Boryst, a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének elnökét is letartóztatták. Őt tavaly márciusban ugyan szabadon bocsátották, de továbbra is bűnügyi eljárást folytatnak ellene hasonló vádakkal, mint Poczobut esetében. A független fehérorosz média szerint Boryst házi őrizetben tartják.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment