Az orosz kémfőnök kezdi elveszíteni a hidegvérét

Szergej NariskinAz Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának békén kellene hagyniuk Iránt, és jobb lenne, ha „eltakarodnának az ördögbe” a Közel-Keletről – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója egy Moszkva közelében tartott biztonsági tanácskozáson.

„Az angolszászoknak azt lehet tanácsolni, hogy foglalkozzanak inkább a saját belső polgári konfliktusaikkal. Vagy még jobb lenne, ha eltakarodnának régi cimborájukhoz, az ördöghöz” – fogalmazott.

Az orosz kémfőnök szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia rendkívül rossz néven vette a Kína közvetítésével Szaúd-Arábia és Irán között létrejött megállapodást. Mint mondta, az orosz hírszerzés szerint London és Washington a közel-keleti folyamatok stabilizálódását saját, Teherán megfojtására irányuló hagyományos politikájuk kudarcának tekinti.

Kijelentette: „Az erre szakosodott angolszász struktúrák feladatul kapták, hogy aláássák a kialakuló párbeszédet, és lejárassák Peking közvetítő szerepét”. Ennek nyomai szerinte már jól láthatóak a globális információs térben. Hozzátette, hogy a szíriai helyzet stabilizálódásával és a kölcsönös bizalom közel-keleti erősödésével párhuzamosan az Egyesült Államok „információs háborúra” készül Oroszország ellen is, saját ballépéseiért az „orosz propagandát” hibáztatva.

Megismételte azt az állítást, miszerint a szíriai et-Tanfban működő amerikai támaszponton iszlamista terroristákat készítenek fel oroszországi merényletekre.

Hozzátette, hogy az orosz hírszerzés adatai szerint London komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy meggyőzze európai partnereit: nem célszerű semmiféle közvetítés Moszkva és Kijev között, legalábbis addig nem, amíg Ukrajna képes Oroszországra csapást mérni. Azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy szemet huny az ukrán „bábjai” által „az orosz Donyec-medencében és Novorosszijában” (az elcsatolt ukrajnai területeken) élő civilek ellen mind gyakrabban alkalmazott terror és az erőszakos módszerek felett.

Nariskin szerint a tavaly tavaszi isztambuli tárgyalásokon Moszkvának és Kijevnek majdnem sikerült megállapodnia a konfliktus rendezéséről.

„A megállapodástervezetet a felek parafálták, ám a megállapodást meghiúsították, mert Washington és London szigorúan megtiltotta ukrán vazallusaiknak, hogy béketárgyalásokat folytassanak az orosz féllel, és arra utasították Kijevet, hogy harcoljon, ahogy mondani szokták, az utolsó ukránig” – hangoztatta.

Nehezményezte, hogy a nyugati államok, miközben arról beszélnek, hogy a béke mielőbbi elérésében érdekeltek, növelik fegyverszállításaikat „a bűnöző kijevi bábrezsimnek”. Úgy vélekedett, hogy „a nyugati kisebbség országai” részt vehetnének a világ biztonságának és jólétének biztosításában, de nem hegemónként, hanem egy többpólusú világ központjaiként, egyenrangúan a többi szereplővel.

„Csak attól tartok, hogy a nyugatiak őrült önhittsége teljesen kizárta számukra ezt a lehetőséget. Helyénvaló felidézni a bibliai igazságot: végük méltó lesz tetteikhez. Ez pedig azt jelenti, hogy a végük szomorú lesz” – nyilatkozott az SZVR igazgatója.

Putyin a tanácskozás részvevőihez intézett videoüzenetében azt hangoztatta, hogy Oroszország készen áll a legszorosabb együttműködésre minden érdekelt állammal a közös kihívások ellen. Azt mondta, a diszkriminatív fejlődési modellnek, amely egyes hatalmak gazdasági növekedését mások erőforrásainak kisajátítása árán biztosította, a „múlté kell lennie”.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment