Megtette első tesztrepülését az amerikai légierő új nehézbombázója, a B-21 Raider

B-21 Raider bombázó repülőgépMegtette első tesztrepülését pénteken az Egyesült Államok új fejlesztésű harci repülőgépe, a B-21 Raider – jelentette be a légierő szóvivője.

A nukleáris töltetek célba juttatására is alkalmas nehézbombázó a kaliforniai Palmdale-ben emelkedett a levegőbe, ahol a fejlesztő Northrop Grumman cég a teszteket végzi. Ann Stefanek, szóvivő a tesztrepülésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy azok kritikus fontosságú lépések annak érdekében, hogy „túlélhető, nagy hatótávolságú, beható csapáserőt érjenek el, ami elrettentést jelent az Egyesült Államok, szövetségesei, partnerei ellen tervezett az agresszióval és stratégiai támadásokkal szemben”.

A B-21 Raider, csakúgy mint elődje a B-2 Spirit, a géptesttel egybeépült V-szárnyú kialakítású, ugyanakkor az ellenállóképességet javító továbbfejlesztett anyagokból készül, és fejletteb technológiával látták el. Az új nehézbombázóból a tervek szerint 100 darab készül majd, több változatban. Pilóta vezette és földről irányított, pilóta nélküli változatai is lesznek.

A B-21 Raider több, mint harminc év után az első új fejlesztésű harci gépe lesz az amerikai légierőnek. A program szinte minden eleme szigorúan titkos, amivel elsősorban azt akarják megakadályozni, hogy Kína tudomást szerezzen a gép fegyverzettechnológiájáról, és hasonló modellt legyen képes előállítani, mint történt ez az F-35-ös vadászgép esetében. Az új gépet, ahogy a B-2 Spirit-et is, a virginiai Northrop Grumman gyártja majd.

Az előd, B-2 Spirit első repülése még 1989-ben volt, első bevetése pedig 1999-ben Koszovóban. A modellből mintegy 135 legyártását tervezték, ám végül csak 21 készült el, részben a 90-es évek elején megváltozott geopolitikai környezet miatt, részben a rendkívül magas gyártási költség miatt.

A Leopard 2 harckocsit ismerhetik meg a honvédtiszt-jelöltek tanulmányaik során

Az egyik legnagyobb tűzerővel rendelkező, mégis a legmozgékonyabb és a legpáncélozottabb harceszközt, a német Leopard 2 harckocsit ismerhetik meg a honvédtiszt-jelöltek tanulmányaik során — nyilatkozta Lippai Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) megbízott dékánja. Az NKE alapképzésében tanuló, harmadéves honvédtiszt-jelöltek bemutató tanórája után a dékán azt mondta, hogy az elmúlt években a Magyar Honvédségben jelentős haderőfejlesztés kezdődött, amelynek keretében sok új haditechnikai eszköz, köztük – az órán élőben tanulmányozott – Leopard 2 A4 típusú harckocsit szereztek be. A német gyártmányú harckocsi alaptípusa már harminc éves, de ezt folyamatosan korszerűsítik, a legújabb változatát, az A7-es típust pedig a következő hetekben kapja majd meg a Magyar Honvédség, amely még többet tud mechanikában, tűzerőben, páncélvédettségben, valamint a digitális rendszerben, amely a korszerű hadviselésben már elengedhetetlen. Lippai közölte, a harckocsi A4-es változata azt szolgálja, hogy fokozatos és minél egyszerűbb legyen az átállás a korábbi orosz T72-es harckocsikról, amelyek még teljesen más technológiai színvonalat képviseltek. Az A4-es típusból 12 darabot szerzett be a Magyar Honvédség, az A7-esből pedig 44 darabot rendeltek – tette hozzá a dékán. Gieszer Bence, az NKE HHK gyakorlati oktatója közölte, hogy a harckocsit igazán veszélyes fegyverré a benne lévő számítógép teszi, amely nagy mértékben megkönnyíti a célzást, a lövés pontossága 99 százalékos.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment