Republikánus szenátorok terrorista szervezetté nyilvánítanák a tálibokat

Antony Blinken amerikai külügyminiszterRepublikánus szenátorok egy csoportja arra kérte Antony Blinken amerikai külügyminisztert, hogy nyilvánítsa külföldi terrorista szervezetté a tálibokat – jelentette a The Washington Times.

A vezető jobboldali konzervatív politikai napilap online tudósítása szerint az amerikai szenátus védelmi bizottságának republikánus tagjai Joni Ernst iowai szenátor vezetésével szerdán levelet küldtek az amerikai külügyminiszter részére. A lap információi szerint a politikusok aggodalmuknak adtak hangot a tálibok által korábban elkövetett gyilkosságokkal, valamint a Hakkáni-hálózat nevű terrorista szervezet vezetője, Sziradzsuddin Hakkáni afgán belügyminiszterré történt kinevezésével kapcsolatban.

A Hakkáni-hálózat igazgatja a tálibok pénzügyeit és katonai eszközeit, és korábban diverzánsakciókat hajtott végre nemcsak Afganisztánban, hanem Pakisztánban is.

“Tekintettel arra, hogy korábban az Egyesült Államok ellen végrehajtott terrorista támadásokat támogattak, brutális módszerekkel kormányoznak, továbbra is atrocitásokat követnek el amerikaiak és szövetségeseik ellen, mára pedig megnövekedett katonai képességekkel rendelkeznek, a tálib kormány jelenlegi formájában komoly fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára” – idézi a republikánus szenátorok levelét a The Washington Times.

Az FBI által amerikai állampolgárok meggyilkolásáért körözött Hakkáni múlt heti belügyminiszteri kinevezése a tálib kabinetbe a nemzetközi közösség rosszallását váltotta ki, miközben a tálibok igyekeznek magukról kedvezőbb képet festeni, amióta augusztusban átvették a hatalmat Afganisztánban.

A Biden-adminisztráció bejelentette, hogy a közeljövőben nem áll szándékában elismerni a tálib kormányt Afganisztán legitim vezetéseként, annak ellenére, hogy az amerikai állampolgárok és afgán menekültek evakuálásakor szorosan egyeztetett velük.

A The Washington Times rámutatott: a tálibok terrorista szervezetté nyilvánítása megnehezítené a nemzetközi döntéshozatalt az Afganisztán elleni szankciók feloldásáról és a humanitárius segélyek kiterjesztéséről. Jelenleg ez az Egyesült Államok egyik utolsó megmaradt befolyásolási eszköze a tálibokkal szemben.

A levél tanúsága szerint a szenátorok nincsenek meggyőződve arról, hogy a tálibok betartanák azon ígéretüket, miszerint a nemzetközi normákkal összhangban kormányoznak majd.

“Már közvetlenül az amerikai és a szövetséges csapatok afganisztáni kivonulását követően láthattuk az emberek ellen elkövetett nyilvános támadásokat, a nők és lányok megverését, és hogy katonai kereső csapatok kutattak szövetségeseink és partnereik után” – fogalmaztak levelükben a szenátorok. Leszögezték: “a legaggasztóbb számunkra, hogy a tálib erők által megvert és üldözött emberek között voltak még mindig Afganisztánban élő amerikai állampolgárok és családtagjaik is”.

Más republikánus törvényhozók, köztük Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, illetve Mike Waltz floridai képviselő határozat-tervezeteket nyújtottak be kedden a tálibok terrorista szervezetté nyilvánítása érdekében.

“Ha a Biden-adminisztráció szeretné visszanyerni az Afganisztánban általa okozott katasztrófa után elveszített hitelességét, el kell fogadnia azt az intézkedést, amellyel hivatalosan is külföldi terrorista szervezetté nyilvánítja a tálibokat” – hangsúlyozta közleményében Waltz képviselő.

Az amerikai republikánus törvényhozók felszólítására egy héttel azután került sor, hogy a tálibok átmeneti kormányt alakítottak az amerikai csapatok és szövetségeseik augusztus végi afganisztáni kivonulását követően. A levelet Blinken kétnapos képviselőházi és szenátusi bizottsági meghallgatását követően küldték. A kongresszusi meghallgatások – melyek során két republikánus politikus is lemondásra szólította fel Blinkent – , az amerikai katonai kivonulás kongresszusi felülvizsgálati folyamatának első lépése volt.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment