Drogterjesztő bűnszervezet tagjait ítélték el Nógrád megyében

Bóna Gyula, Nógrád megyei főügyészA Balassagyarmati Járásbíróság kábítószer-kereskedelem és más bűncselekmények miatt ítélte el egy bűnszervezet 19 tagját, akik Szlovákiából Magyarországra behozott kábítószereket és új pszichoaktív anyagokat értékesítettek Nógrád megye szinte egész területén — közölte a Nógrád Megyei Főügyészség vezetője.

Bóna Gyula István közleményében azt írta: a Balassagyarmati Járási Ügyészség még 2019-ben emelt vádat a bűnszervezet 20 tagjával szemben kábítószer-kereskedelem és birtoklás, valamint új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt. A bíróság összesen közel hetven év szabadságvesztést szabott ki, az ítélet nem jogerős.

2014 környékén egy család férfi tagjai a szabadulásukat követően kezdtek kábítószerrel és új pszichoaktív anyagokkal kereskedni, melyhez 2015 és 2016 között a család több tagja is csatlakozott. A szereket eleinte különböző helyekről szerezték be, majd 2015 körül egy szlovák férfi vált fő forrásukká.

A drogokat az egymást közt felosztott területek fogyasztóinak értékesítették, adagonként néhány száztól pár ezer forintig terjedő vételáron. A vevői kör szélesítése érdekében további dílereket is beszerveztek, akik otthonukból, iskoláknál, áruházak környékén, szórakozóhelyen, játszótereknél, egy kórháznál, sőt még az egyik ügyészség épülete mellett is árusították a tiltott szereket.

2017 januárjában egy konkurens, kábítószert árusító család egyik tagját és társait elfogta a rendőrség, többségüket a bíróság letartóztatta. A szabadlábon maradt édesanya ismerte a hattagú banda egyik tagját, akinek felajánlotta fia egykori vevői körét, cserébe “helypénzt” kért a dílerektől, sőt, a különböző szerek árának meghatározásában is döntő szerepe volt.

A szlovák beszállítót 2017 nyarán ellenőrizték a rendőrök, nem sokkal később a bűnszervezet többi tagján is rajtaütöttek.

A főügyész közölte: a járási ügyészség vádirata alapján a Balassagyarmati Járásbíróság előtt folyt a büntetőeljárás. Kilenc vádlott előkészítő ülésen elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, tíz vádlottat a bíróság a tárgyalás lefolytatását követően mondta ki bűnösnek, míg egy vádlott ügyét elkülönítették, mert távol maradt a tárgyalástól.

A bíróság a bűnszervezetben betöltött szerepük alapján tíz vádlottal szemben 4 év 6 hónap és 8 év közötti szabadságvesztés büntetést, három vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést, hattal szemben pénzbüntetést szabott ki.

Az ítélet rendelkezik továbbá több, a bűncselekmény elkövetéséből származó ingatlan, egy gépjármű és több millió forint vagyonelkobzásáról, emellett a vádlottaknak több millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetniük. A lefoglalt pszichoaktív anyagokat és kábítószereket elkobozták.

A döntés a bejelentett fellebbezések miatt még nem jogerős.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment